6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltȘi angajații din spitalele din Olt se pregătesc de proteste: „La spitalele din județ situația este ca peste tot în țară“

Și angajații din spitalele din Olt se pregătesc de proteste: „La spitalele din județ situația este ca peste tot în țară“

Deși sindicaliștii SANITAS din Olt nu au protestat în aceste zile în care colegii lor din toată țara au stat ore întregi în curtea spitalelor, sindicatul se pregătește de acum de grevă. Datele de până acum arată că lucrurile ar fi oarecum sub control doar la spitalul din Slatina, în schimb în județ s-a optat pentru nivelul minim al sporurilor, nefiind clar dacă se pot acorda sume compensatorii pentru infiermieri, îngrijitori și brancardieri.

Faptul că managerii spitalelor din Olt au luat decizia achitării salariilor aferente lunii martie înainte de Paște a ferit în această săptămână județul Olt de protestele personalului medical. Liniștea este însă pe cale să se sfârșească, pentru că Uniunea Județeană SANITAS Olt se pregătește de grevă. Liderul Roxana Dumitrescu a declarat că va demara campania de strângere de semnături pentru declanșarea conflictului de muncă, iar prima acțiune efectivă de protest va fi participarea, în 26 aprilie 2018, la mitingul organizat în București, 200 de sindicaliști din Olt făcând, cel mai probabil, deplasarea. Vor urma, așa cum s-a stabilit al nivel național, greva de avertisment și greva generală, în luna mai.
Pe de altă parte, la cel mai mare spital din județ, SJU Slatina, vineri, 20 aprilie 2018, vor începe negocierile privind implementarea regulamentului de sporuri pe fiecare secție în parte. Sumele disponibile din fonduri proprii, declara managerul spitalului Cătălin Rotea la începutul săptămânii, ar fi în măsură să asigure acoperirea eventualelor scăderi de venituri în cazul infiermierilor, îngrijitorilor de curățenie și a brancardierilor. Nu este, însă, clar și cum se vor acorda aceste sume compensatorii, pentru că promisiunea privind crearea cadrului legislativ nu a fost onorată.
Spitalele din județ, în schimb, nu-și permit să suporte aplicarea sporurilor la nivel satisfăcător pentru salariați. „În județ situația este ca peste tot în țară“, a confirmat Roxana Dumiterscu. S-a comunicat faptul că la spitalele din Balș și Corabia se va implementa nivelul minim al sporurilor, cel mai probabil acest lucru însemnând scăderi de venituri pentru personalul care nu a trecut la grila de salarizare din 2022.
Pentru un nivel mediu al sporurilor s-ar fi convenit la spitalul din Caracal (cu un maxim pentru cei ale căror venituri nu au înregistrat creșteri de la 1 martie), însă sunt bani doar pentru o lună, fiind greu de anticipat ce se va întâmpla de la sfârșitul acestei perioade.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS