6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltComoara secției de Etnografie a Muzeului Județean Olt: piese rare de port popular expuse până după Paște

Comoara secției de Etnografie a Muzeului Județean Olt: piese rare de port popular expuse până după Paște

Muzeul Județean Olt a vernisat joi, 22 februarie 2018, o expoziție impresionantă de obiecte de port popular, dar nu numai, de o valoare extraordinară, publicul fiind invitat să-și încâte privirile până la sfârșitul lunii aprilie.

Expoziția temporară a permis scoaterea din „lada de zestre“ a secției de Enografie a unor piese care niciodată nu au fost expuse până în prezent. Este vorba de portul de sărbătoare al țăranilor din Olt și Romanați, specific sezonului rece. 123 de piese sunt în expoziție, iar cine le vede se poate cu greu opri doar asupra unora. Cojoacele de Vădastra, ceremoniale și de sărbătoare, cele mai impozante, sunt, de altfel, o comoară a muzeului, puțin instituții similare putându-se lăuda cu o astfel de colecție, a subliniat etnograful Muzeului Județean Olt, Claudia Balaș.
Piesele care se purtau în situații deosebite (cojoacele ceremoniale se purtau la cununie, de exemplu) au o cromatică deosebită și reprezentau, la acea vreme, o adevărată investiție.
„Dădeau și un car de grâu numai pentru procurarea materiilor prime, asta cine își permitea“, a exemplificat etnograful Claudia Balaș, descriind în detaliu obiectele de patrimoniu.
Cele mai multe au intrat în posesia muzeului în anii ’50-’60, fiind în cea mai mare parte achiziționate din satele oltene, doar puține obiecte din fondul impresionant de aproape 10.000 piese al secției etnografice oltene constituind donații. Ce se poate admira în expoziție sunt costume de sărbătoare reconstituite, pentru că, a mai precizat Claudia Balaș, „niciodată ei nu scoteau din lada de zestre tot, alegeau ce dădeau spre vânzare“.
Una din cele trei săli de expoziție este o veritabilă odaie țărănească reconstituită, nelipsind tripticul de pe perete, scoarțele, prosoapele etc.
„Avem aproximativ 10.000 de piese la muzeu, ne-ar trebui încă cinci-șase, poate zece clădiri, nu săli, clădiri ca aceasta să le expunem. Avem 800 de marame, oricând am putea face o expoziție doar cu marame. Toate obiectele sunt în stare bună, noi nu avem «balast»“, a mai psu Claudia Balaș, precizând că cea mai veche piesă aproape atinge 300 de ani, în timp ce trei dintre cojoacele expuse au, și acestea, aproape 200 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS