10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltMedicii de familie ar putea avea un nou statut

Medicii de familie ar putea avea un nou statut

Un nou statut și o reevaluare a bazeolor de salarizare le-a promis, astăzi, medicilor de familie, un senator al României, prezent la Zilele Medicale Caracalene făcând anunțul.
Medicii de familie, care la ultima regularizare, în trimestrul III, au primit doar 0,08lei/punct, deși așteptau o creștere a tarifelor pe baza cărora li se plătesc serviciile, pregătesc un calendar de acțiuni în vederea negocierii cu guvernanții de noi condiții.
„Din păcate, în medicina de familie s-a ajuns la situația absurdă în care pacientul a trecut pe planul doi, pentru că pe primul plan rămân raportarea, informatica și toate celelalte. La ora actuală în țară se organizează lucruri care vor duce în final la blocarea întregii medicini de familie. Unii colegi vor aduce bani de acasă“, li s-a adresat dr. Viorel Rădulescu, președintele onorific al Societății Medicilor de Familie Olt, colegilor prezenți la deschiderea oficială a Zilelor Medicale Caracalene, manifestare care se desfășoară între 26-28 octombrie la Teatrul Național din Caracal.
Discuții ale șefilor Societății Medicilor de Familie și membrii acestei structuri vor avea loc și mâine, la finalul manifestării. Până atunci însă, după intervenția președintelui Viorel Rădulescu a avut loc o alta, a unuia dintre invitați. Senatorul PSD Renică Diaconescu, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, le-a spus medicilor că se pregătește un nou statut pentru medicina primară și o reevaluare a bazelor de salarizare. Totul ar putea fi transpus într-un act normative într-o lună-două, a spus senatorul.
„Dacă vrei să ai medici de familie bine pregătiți, profesioniști, trebuie să le și oferi condiții. (…) Vrem o schimbarea a statutului medicilor de familie și o acordare a unor suplimente, pentru că la ora asta o duc foarte greu. Medicul de familie își plătește tot ce are acolo: asistent, chirie, curent, toate, iar salariul la care a ajuns este sub ceea ce ne dorim pentru medici. Ne plângem că ne pleacă medicii afară, dar nu facem absolut nimic. Noi vrem să demarăm într-o lună-două schimbarea statutului medicilor de familie și resalarizarea“, a declarant senatorul, medic neurolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS