13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Candidații pe locurile de la profesională, susținute de ALRO, departajați prin interviu: „Aici avem o șansă în plus“

Olt: Candidații pe locurile de la profesională, susținute de ALRO, departajați prin interviu: „Aici avem o șansă în plus“

34 absolvenți de gimnaziu vor un loc la clasa profesională în sistem dual, susținută de societatea slătineană ALRO. Marți și miercuri este programat interviul de departajare.

Cele 20 de locuri de la Colegiul Tehnic Metalurgic, de mecanic utilaje și instalații în industrie, susținute de societatea ALRO prin sistemul dual, au fost suplimentate la 28, a declarat directorul colegiului, Anișoara Dima. Pentru aceste locuri sunt 34 candidați înscriși, reprezentanții firmei programând interviul de admitere marți, 4 iulie 2017, și miercuri, 5 iulie 2017.
Candidații, 33 de băieți și o singură fată (de la Școala gimnazială Găneasa), au venit însoțiți de părinți, cei care au avut, de altfel, și cel mai mare aport în alegerea acestei variante. „M-am gândit și la posibilitățile lui, la cât este capabil să asimileze“, au recunoscut o parte dintre părinți, alții, la fel de sincer, spun că s-au bucurat și de posibilitatea de a fi susținuți financiar, banii pe care îi vor primi de la liceu (200 lei) și de la angajator (alți 200 lei) fiind o sumă care contează în bugetul familiei, dar și că, la finalul studiilor, au un loc de muncă aproape asigurat, dacă se vor dovedi interesați de meserie.
„Avem 34 de candidați, printre ei și o fată, foarte motivată. Sunt elevi cu medii de 7 și 8, nu sunt elevi slabi, însă pe angajator îl interesează în principal motivația acestora. Joi se vor afișa rezultatele în urma interviului, însă cei care vor fi respinși pot să rămână tot la noi în școală, la o altă clasă de profesională“, a declarat directorul Colegiului Tehnic, Anișoara Dima.

Pasionatul de motoare

Printre candidații care așteptau, marți, 3 iulie 2017, să stea de vorbă cu evaluatorii, l-am întâlnit pe Ionuț, un tânăr isteț, care pare cu adevărat motivat să învețe meserie. E pasionat de motoare, iar clasa de mecanic, deși nu e tocmai în domeniul auto, e o oportunitate. „Îmi plac motoarele de când mă știu. Nu știu exact câte, dar am stricat foarte multe mașinuțe de jucărie.“, spune Ionuț, care peste 10 ani se vede lucrând, asta dacă nu va fi service-ul lui, într-un service mare „în care să încapă până și un tir, nu un service de cartier, pentru o bicicletă și trei scutere“, a spus tânărul.
Mama băiatului este, de fapt, femeia care îl crește de la opt luni, de când l-a primit în plasament, de la un centru din Slatina. „Nu-l las până când nu va avea o pâine, până când nu și-o va câștiga singur, chiar dacă cei de la Direcției vor să mi-l ia, pentru că a venit mama lui, care e plecată în Spania, să întrebe de el. Ar vrea, acum, să-l crească o bunică, însă casa le-a ars, trăiesc în containere. Eu nu renunț, și mai am un băiat, în clasa a V-a, l-am luat de la o lună și pe el, și vreau să-l văd, la fel, cu o meserie“, a declarat Ioana Scarlat, care spune că cei doi băieți aflați în plasament au, în sufletul ei, locuri la fel de importante ca și fiul natural. „Pentru acești copii fiul meu este fratele lor mai mare, pe Ionuț nu nenea l-a crescut?“, mai spune femeia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS