12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Funcționarii publici și personalul contractual din administrația locală se pregătesc de proteste

Olt: Funcționarii publici și personalul contractual din administrația locală se pregătesc de proteste

Angajații din aproape 100 de instituții din Olt, în cea mai mare parte primării, ar putea întrerupe, miercuri, programul de lucru, după ce liderii lor i-au anunțat că solicitarea de a exclude din legea salarizării articolul care dă primarilor dreptul de a le stabili salariile nu a fost acceptată.
Sindicatul din Administrația Publică Olt CONSILIUM, afiliat la Uniunea Sindicatelor Funcționarilor Publici și Personalului Contractual „Forța Legii“, reprezintă aproximativ 2.000 de angajați din primării și alte structuri subordonate acestora. Aceștia sunt așteptați ca mâine să protesteze, manifestându-și, astfel, nemulțumirea față de prevederile noii legi a salarizării bugetarilor. Perspectiva ca salariul să fie fixat direct de primar îi înspăimântă pe aceștia, care spun că nu vor mai avea nici măcar siguranța că pot contracta un credit. „Nici un credit nu vom mai putea să luăm. Teoretic, primarul poate să schimbe nivelul salariului și de două ori pe lună. Nemulțumirea membrilor noștri de sindicat este mare, însă stăpânul e aproape, nu știu câți vor avea curajul să protesteze, eu sper să o facă. Dacă nu protestăm înseamnă că ne convine ce se întâmplă și nu înțeleg de ce ne-am mai plânge după“, spune liderul sindicatului Consilium, Octavian Chelemen. Acesta spune că, oricum, în administrația locală se manifestă o deprofesionalizare continuă, întreținută de nivelul salarial redus. „Eu sunt sigur că nu toți primarii sunt de rea credință, dar în același timp nimeni nu garantează că nu se vor întâmpla și altfel de lucruri. Nu avem nici umbrela contractului colectiv de muncă, legea salarizării interzice cu desăvârșire aceste contracte. Am avut posibilitatea să depunem amendamente, am propus eliminarea acelui articol 11, ați văzut că nu s-a întâmplat nimic… (…) În primării și așa situația este gravă. Sunt funcționari care fac și urbanism, și asistență socială, și stare civilă și mai știu eu ce fac, sunt zeci de posturi de secretar de primărie vacante, munca acestora la acest moment o face cineva. Se manifestă o deprofesionalizare continuă. Aștept să aibă curajul să spună toate lucrurile acestea, iar eu îi voi susține, i-am asigurat că voi fi acolo unde decid să protesteze. Dacă protestul meu, singur, ar rezolva ceva, aș intra și în greva foamei, dar nu cred că rezolvă, avem nevoie de solidaritate“, a mai spus liderul angajaților din primării. O altă încercare de protest a angajaților din administrația locală, de vara trecută, nu s-a bucurat de prea mult succes în Olt. La mijloc e vorba, spune liderul, de teama angajaților de a-și pierde și locul de muncă prost plătit astăzi, la presiunea șefilor. „M-au sunat săptămâna trecută, nemulțumiți, să mă întrebe ei ce fac, pentru că cei de la Finanțe sunt în grevă spontană. Le-am spus că, dacă sunt hotărâți, sunt alături de ei, chiar eram în mașină, le-am spus că merg să-i susțin. Ce credeți?! Mi-au răspuns că e sfârșit de program, așa că… Oamenii se tem, așa că nu m-aș aventura să estimez câți vor protesta mâine. Eu sper că vor fi mulți, pentru că semnale primim în fiecare zi, în fiecare zi se plâng de salariile mici, de neînțelegeri cu șefii, de probleme de tot felul“, a concluzionat liderul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS