Marș pentru o elevă de 16 ani, a cărei viață depinde de un tratament de 60.000 euro

Autori


Viața Georgianei Selea, o tânără de 16 ani,din Coteana, județul Olt, elevă la Colegiul Tehnic Metalurgic, depinde de terapia cu protoni, pe care o poate face în Franța. Tratamentul costă 60.000 euro, o sumă pentru strângerea căreia se mobilizează un oraș întreg, vineri, 5 mai, fiind programat un marș al elevilor.

 

Sute de voluntari s-au mobilizat și au desfășurat până acum diverse acțiuni caritabile, totul în demersul de a strânge 60.000 euro, suma necesară Georgianei Selea, o elevă de 16 ani, care are nevoie de ajutor. Vineri, 5 mai, este programat un amplu marș al elevilor, la care tinerii îi invită pe toți cei care cred că o pot ajuta pe Georgiana.

Georgiana Selea a fost diagnosticată primăvara trecută cu tumoră pe glanda hipofiză, a fost operată, dar problema sa de sănătate nu s-a rezolvat, din contră. Totul a început cu „banale“ dureri de cap, a continuat cu analize amănunțite la Institutul Parhon București, iar tumora a fost confirmată în urma unui CT și, ulterior, RMN. La câteva luni s-a constatat că tumora, care nu a putut fi înlăturată în întregime, și-a reluat invazia. Fata a pierdut o parte din capacitatea vizuală, a făcut diabet, iar medicii i-au recomandat, pentru că o nouă intervenție nu este oportună, având în vedere poziționarea tumorei, terapia cu protoni.

Părinții au început căutările unei clinici unde se poate face tratamentuil, în România nefiind disponibile astfel de servicii medicale, fără să știe că vor fi nevoiți să suporte costurile din buzunar.

„O doamnă doctor de la Instititul Oncologic, nu-mi aduc aminte acum numele, ne-a spus să căutăm o clinică, să obținem acceptul și să ne întoarcem să ne facă dosarul. Am căutat, ne-am dat peste cap. Am obșinut o programare la o clinică în Franța, după care ne-am întors. Și ne-a întrebat ce căutăm la dânsa, să mergem la Casa de Asigurări. Aici ni s-au cerut alte și alte acte și ni s-a spus la final că tratamentul nu-l suportă statul. Vă dați seama, am pierdut luni de zile, nimeni nu ne-a spus la început că tratamentul nu-l suportă statul. Altfel, am fi început demersurile inclusiv pentru strângerea fondurilor necesare“, spune tatăl fetei, Doru Selea, explicând de ce a familia a ajuns să solicite atât de târziu ajutorul.


Ironia face ca tratamentul, teoretic, să poată fi susținut de stat, chiar dacă nu prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate. Pentru că terapia nu este posibilă în țară, tratamentul poate fi susținut în străinătate prin intermediul Ministerului Sănătății. Demersul ar fi următorul: prezentarea cazului comisiei regionale din cadrul Direcției de Sănătate Publică (în acest caz, DSP Dolj), obținerea recomandării din partea respectivei comisii, iar pe baza recomandării se contactează trei clinici care au în ofertă astfel de servicii, alegându-se prețul cel mai mic. Pentru că părinții nu au știut de tot acest parcurs, contactând deja o clinică din Franța, care le-a transmis că terapia costă 57.000 euro, în funcție de recomandarea comisiei regionale vor fi nevoiți să susțină, eventual, diferența costului de la cât suportă statul (cea mai mică ofertă), la costul  real, sau să obțină o programare de la unitatea medicală cu cel mai mic preț. Până aici, însă, au aflat în demersul lor că este nevoie ca mai întâi comisia de care depinde răspunsul trebuie actualizată.

„Aștept, practic, această comisie de la Craiova să ne dea recomandările. În rest, avem toate documentele pregătite. Dacă nu se întâmplă nimic în câteva zile, voi face adresă oficială la Ministerul Sănătății. Oricum, eu i-am recomandat tatălui să se pregătească și pentru alte cheltuieli, inclusiv pentru situația în care, poate, nu-i convine clinica nominalizată și este dispus să suporte diferența de preț pentru terapie la o altă clinică. Dincolo de faptul că poate fi nevoie de analize medicale suplimentare, care pot costa, de cheltuieli cu cazarea, poate va fi nevoie ca între ședințe să se cazeze undeva“, a declarat directorul de programe din cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt, medicul Ramona Lesnic.

„Din donații am strâns aproximativ 3.000 euro, societatea îmi mai oferă 5.000 euro, primăria, încă 4.000, dar cam asta e tot“

Georgiana ar trebui să înceapă tratamentul în 22 mai, conform programării. Deși foarte multă lume s-a mobilizat pentru a-i sări în ajutor Georgianei, încă multe întrebări sunt fără răspuns. Dacă nu se va reuși aprobarea tratamentului în străinătate, prin Ministerul Sănătății, familia trebuie să suporte cheltuieli de aproximativ 60.000 euro. Și dacă acest tratament va fi aprobat, vor fi încă alte cheltuieli de susținut.

„Din donații, în urma activităților organizate până acum, s-au strâns vreo 3.000 și ceva de euro. Societatea ALRO, la care lucrez, mi-a promis un ajutor de 5.000 euro, Primăria Coteana ne-a spus că ne mai poate acorda un sprijin de aproximativ 4.000 euro…. Ce să vă spun, până la suma de care avem nevoie mai e cale lungă. Vom încerca, până la urmă, să obținem măcar o amânare din partea clinicii, pentru că avem programare pe 22 mai, atunci ar trebui să începem“, a declarat tatăl tinerei, al cărui singur gând este să-și vadă fata salvată.

Elevii din municipiului Slatina, din toate școlile gimanziale și liceele, își vor trimite, mâine, reprezentanți la „Marșul pentru Georgiana“, care se va desfășura pe traseul Casa Tineretului – Esplanadă, cu începere de la ora 14,00, încercând să sensibilizeze cât mai multă lume. Prin Consiliul Județean al Elevilor și elevii din județ se vor mobiliza, fiind poate cea mai amplă acțiune organizată până în prezent de elevi, în primul rând, în acest scop.Comenteaza acum

Alte stiri

19 ianuarie 2018

Horoscopul de weekend

Berbec Este o perioadă în care este de aşteptat să nu fiţi tot timpul pe aceeaşi lungime de undă cu rudele apropiate, în special cu copiii, ceea ce vă va îngrijora profund. Nu este nevoie să faceţi eforturi disperate pentru

Sumarul ediției de miercuri, 24 ianuarie 2018

Actualitate

» Te Deum de pomenire a făuritorilor Unirii Principatelor Române, la Catedrala Patriarhală
» Cel puţin un mort şi 14 răniţi într-un atac asupra organizaţiei Salvaţi Copiii la Jalalabad
» Trafic blocat pe DN 1A Ploieşti – Cheia, din cauza unui accident rutier
» Ţigări în valoare de peste 34.000 lei ascunse într-un autoturism, descoperite în PTF Petea
» Unirea Principatelor Române, sărbătorită astăzi în marile orașe din țară
» O localitate din Republica Moldova a votat unirea cu România
» “Ultimele evoluţii privind situaţia din România”, pe agenda de astăzi a Comisiei Europene
» Facturile Telekom nu se mai pot plăti la poştă
» Crimă într-un coafor din Titu. Un militar şi-a înjunghiat iubita
» Se circulă pe toate arterele rutiere din ţară. Ceaţă, în judeţul Neamţ
» Fostul șef al Serviciului bulgar de Informații, condamnat la 15 ani de închisoare
» Libia: O dublă explozie a ucis 33 de persoane şi a rănit alte zeci
» Fermierii eleni, blochează drumurile din ţară

Dolj

» Dolj: Prins la furat de lemne
» Craiova: Prins conducând cu permisul suspendat
» Craiova: A furat o maşină, a condus-o beat şi fără permis
» IPJ Dolj: 19 permise reținute și amenzi de peste 45.000 lei într-o singură zi

Sport

» Tenis – Australian Open: Când joacă Halep cu Kerber în semifinale
» Handbal (f): SCM Craiova joacă azi acasă cu Brăila
» Tenis – Australian Open: Irina Begu si Monica Niculescu, învinse în semifinalele probei de dublu
» Tenis – Australian Open: Victorie categorică pentru Simona Halep în faţa Karolinei Pliskova

Sanatate

» Asiguraţii vor putea obţine medicamentele cu şi fără contribuţie personală de la oricare farmacie din ţară

Educatie

» Astăzi este ultima zi a consultării online pe tema structurii viitorului an școlar

Top