Povești covârșitoare din război: “Veneau dimineața și ne puneau să adunăm morții din barăci”

Autori


Puținii supraviețuitori ai celui mai mare război încă mai găsesc resurse să povestească ce-au trăit și pentru ce au luptat. Puțini sunt, însă, cei interesați de amintirile lor.

Ziua Veteranilor de Război n-a fost, așa cum poate s-ar fi cuvenit, una în care să le mulțumim pentru sacrificiu și să-i invităm pe din ce în ce mai puținii supraviețuitori să ne spună prin ce-au trecut, ce-au îndurat, cum au luptat. În județul Olt, Asociația Veteranilor de Război mai numără puțin peste 100 de membri. În Slatina, oraș cu aproape 70.000 de locuitori, mai sunt doar 16. La manifestările organizate ieri la monumentul închinat eroilor au putut veni doar doi.

Manifestarea n-a avut nimic special, intrând în tiparul obișnuit: onorul dat oficialității cu cel mai important grad (prefectul județului), scurtă slujbă religioasă, scurte alocuțiuni și depunerea de coroane, întreruptă de foarte scurta paradă militară, continuarea ceremonialului depunerii de coroane. În tot acest scenariu, veteranii de război s-au bucurat de salutul de la depărtare al oficialităților (prefectul Silviu Neacșu i-a salutat, în schimb, personal) și interesul de câteva momente al reprezentanților mass-media.


Altfel, o zi senină, cu totul diferită de amintirile războiului. Dumitru Mateescu, profesor pensionar, fost director de școală, declară că este o mândrie că a putut lupta „cu toată dragistea pentru poporul român și pentru patria noastră“. Pe front a petrecut, efectiv, doar câteva luni, însă în 1944 a căzut prizonier, supraviețuind doi ani în Siberia. De acolo are amintiri cumplite, pe care parcă n-ar vrea să le mai scoată la suprafață.

„Am fost luați prizonieri când s-a terminat războiul, în 1944, ne aflam aproape de Don. Și am stat în Siberia doi ani, până când asociația de la Geneva a făcut demersuri să fim eliberați. Stăteam în niște barăci care aveau pânză în loc de geam. Populația s-a purtat foarte urât cu noi. Dimineața ne dădeau câte-o stacană de ceai, așa îi spuneau ei, la prânz la fel, seara la fel. Și cam atât. Dimineața veneau uzbecii și ne luau, «Davai!», să adunăm morții de prin barăci. Și adunam de ici unu’, de colo trei… Ne duceau la muncă, trebuia să ducem niște bușteni, ne legau de troică, cam 15 kilometri, așa. Mai cădeau dintre noi, mai mureau… Îi luam repede, «Davai!», ni se spunea, și-i aruncam într-o prăpastie cam cât blocul ăsta, n-avem unde să-i îngropăm. Câți n-om fi aruncat…“, își amintește veteranul. A supraviețuit calvarului, s-a întors, iar viața și-a urmat cursul firesc. A avut ocazia să le predea elevilor istoria la școală, alături de geografie și de limba franceză. Astăzi, la cei 96 de ani, fără soție, care s-a stins nu cu mulți ani în urmă, așteaptă cel mai mult sfârșitul de săptămână, când îi vin copiii acasă.

Amintiri puternice are și Toma Corcău (94 ani). Este o prezență constantă la manifestările oficiale și se bucură că, astfel, își mai întâlnește camarazii din Asociația Veteranilor de Război, din ce în ce mai puțini. Din război poate povesti multe, prea multe, sugerează, față de cât timp au astăzi cei din jur să-l asculte. Își amintește, la cererea jurnaliștilor, un episod: „Trăim o bucurie, evident, că am supraviețuit, că am luptat pentru țară. N-a fost ușor, ce să-mi amintesc, pentru că sunt atât de multe… Am stat 9 luni pe front și l-am văzut pe fratele meu mai mare cu un an și opt luni, care era comandant de grupă, cum l-a rănit un proiectil. Era în fața mea, eu am scăpat. Înduri greu“, a declarat veteranul.Comenteaza acum

Alte stiri

21 decembrie 2017

Vouchere de vacanță, până pe 30 noiembrie 2018

Salariații din instituțiile și autoritățile publice vor beneficia, până la 30 noiembrie 2018, de indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 de lei pentru fiecare salariat, potrivit unei hotărâri de aprobare a normelelor ...
20 decembrie 2017

Guvern: Ajutoare financiare pentru văduvele și veteranii de război

Văduvele și veteranii de război, precum și accidentaţii de război în afara serviciului ordonat vor primi, în acest an, câte 370 lei pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, al energiei electrice sau termice pentru nevoi casnice, potrivit ...

Sumarul ediției de joi, 22 februarie 2018

Interviu

» Elev din Craiova, admis la Imperial College din Londra

Publireportaj

» Târgul CONTEX te premiază cu 1.000 de lei
» Zentiva N.V. inițiază oferta publică de cumpărare a acțiunilor  Zentiva S.A. (fosta Sicomed S.A. – Fabrica de Medicamente)
» Societatea DROVARES S.R.L vă invită la achiziţia de echipamente de frig
» Cynara, de 25 de ani farmacia familiei tale
» Inovarea activităţii Ind Power Solution SRL

Local

» Bătrân omorât în Azilul de la Bâcleş
» 90 de taxiuri, controlate de poliţişti
» Carambol pe DN 7
» Prins în flagrant în timp ce încerca să „plaseze“ țigări de contrabandă
» Italian urmărit internaţional, depistat de poliţiştii vâlceni

Dolj

» Gazeta de Sud îşi răsplăteşte cititorii
» An nou, metehne vechi: „Asfaltatorii“ – fruntaşi la spart străzi, codaşi la reparat
» A doua oară, cu ghinion! Face pușcărie pentru conducere fără permis
» Dosarul „Frăția“, trimis înapoi procurorilor
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Baze sportive noi în incinta a şase şcoli
» Turiştii, aşteptaţi la Târgu Jiu de Dragobete

Sport

» România a rămas fără reprezentante la turneul de la Budapesta
» Goana după puncte. CSM Slatina și SCM Craiova se înfruntă azi
» Bănățenii anunță că nu vin în excursie în Bănie
» Adrian Bogoi, decis să o salveze pe Pandurii
» Fotbal / Liga Europa, 16-imi de finală – retur

Bani & Afaceri

» Boom imobiliar în Craiova

Sanatate

» Înființarea unui centru Stroke, șansă pentru bolnavii cu AVC

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top