6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltPescarii sportivi au învins pe jumătate. Pescuitul le va fi însă interzis și lor pe timpul nopții

Pescarii sportivi au învins pe jumătate. Pescuitul le va fi însă interzis și lor pe timpul nopții


Sutele de pescari sportivi care luptă de peste un an pentru interzicerea „măcelului“ pe râul Olt au câștigat o primă bătălie, propunerile acestora urmând să facă parte din viitoare ordine semnate de ministrul Agriculturii.

Pescarii au protestat, în prima parte a acestei luni, din nou în fața Prefecturii Olt, cerând interzicerea pescuitului științific și a pescuitului comercial fără reguli, așa cum au făcut-o și anul trecut. Au ținut să tragă semnale de alarmă, dezvăluind un scenariu sumbru în care, peste doar câțiva ani, râul Olt, care astăzi se bucură de o diversitate recunoscută, va fi o simplă apă curgătoare din cauza pescuitului fără noimă. I-au acuzat pe braconieri și pe cei care pescuiesc având la bază autorizații de pescuit comercial de încălcarea oricăror reguli de bun-simț și chiar de agresivitate în relația cu pescarii sportivi.
În 20 aprilie au avut o nouă întâlnire la nivelul Prefecturii Olt, la care a participat inclusiv președintele Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură, iar răspunsul la solicitările pescarilor sportivi, reprezentați de Asociația Salavați Râul Olt, a fost transmis astăzi de către Prefectura Olt.
„Urmare discuţiilor purtate de prefectul judeţului Olt cu reprezentaţii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (în contextul protestului pescarilor din luna aprilie 2017) și a întâlnirii din data de 20 aprilie 2017 cu reprezentanții Asociației „Salvați Râul Olt“ s-au stabilit următoarele:

– Anularea autorizaţiei speciale de pescuit în scop ştiinţific pentru anul 2017 în zona lacurilor de acumulare de pe râul Olt;
– Elaborarea proiectului de ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, privind interzicerea pescuitului comercial şi recreativ pe timp de noapte, conform Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură documentul aflându-se în acest moment pe circuitul de aprobare;
– Stabilirea, până cel târziu la data de 3 mai 2017, a punctelor de acostare care să faciliteze debarcarea peştelui şi trasabilitatea acestuia până la punctele de primă vânzare.
Măsurile au fost transmise oficial prefectului judeţului de către preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură în cursul ziei de ieri, 27 aprilie 2017.“, se arată în comunicatul Prefecturii.
„Nu suntem chiar mulțumiți, mă refer la interzicerea pescuitului recreativ pe timpul nopții, asta a fost o completare la cererea noastră de a se interzice pescuitul comercial noaptea, dar, până la urmă, va trebui să ne mulțumim și cu asta. Să vedem însă toate aceste măsuri puse în practică“, a declarat președintele Asociației „Salvați Râul Olt“, Doru Mara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS