11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: Concurs tradițional de ciocnit ouă la Câmpu Mare, ajuns la a X-a ediție

Olt: Concurs tradițional de ciocnit ouă la Câmpu Mare, ajuns la a X-a ediție


Sătenii din Câmpu Mare, comuna Dobroteasa, județul Olt, dar nu numai ei, ci și sătenii din localitățile vecine, s-au întâlnit la biserică, marți, în cea de-a treia zi de Paște, la tradiționalul concurs de ciocnit ouă.
Ceea ce la început era doar tradiția de a ciocni ouă cu preotul, la biserică, s-a transformat, în urmă cu 10 ani, într-o competiție în toată regula, cu regulament și premii. Ba, mai mult, a devenit un fel de finală zonală, în alte două localități vecine, Topana și Verguleasa, organizându-se competiții cu o zi înainte.
Pregătirile, spune consultantul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, Valeru Ciurea, încep cu câteva luni înainte. Există preocupare deosebită în asigurarea hranei speciale astfel încât să se obțină ouă cu o coajă tare. Nu se acceptă, în schimb, trucurile, sunt chiar interzise prin regulament, iar aproape ediție de ediție se întâmplă ca anumiți concurenți să fie excluși din concurs, pentru că încearcă să fraudeze. „Regulamentul prevede excluderea pe viață, dar organizatorii adoptă hotărâri ed la caz al caz. A fost și în acest an un concurrent care a folosit o vopsea, un fel de lac, el a spus că nu e lac de unghii, altceva. L-au iertat, se poate întoarce anul viitor“, a spus Valeru Ciurea.
La competiția de la Câmpu Mare au venit și câștigătorii competiției desfășurată cu o zi înainte la Dumitrești – Verguleasa, însă nu s-au numărat printer finaliști. Regula este, a mai precizat, consultantul Valeru Ciurea, ca fiecare concurent să poată folosi ouăle pregătite individual doar în calificări, în finală având de ales doar din ouăle din coșul de la biserică.
Iată și finaliștii celor două concursuri pe care sătenii au ținut cu tot dinadinsul să le organizeze și în acest an, chiar dacă vremea nu a mai permis ca enoriașii să întindă șiruri lungi de mese la biserică și să se bucure cu toții de tradiție, totul desfășurându-se în biserică.

Concursul pascal de ciocnit ouă de la Dumitrești- Verguleasa, din 17 aprilie 2017, ediția a II-a:

1. Glonț Aurelian Ionuț, locul I
2. Mice Alexandru Nicușor, locul II
3. Dogaru Ioana Alexia, locul III
4. Ion Alexandra Ionela, mențiune I
5. Dogaru Daniel, mențiune II
6. Elena Cristina Glonț, mențiune III

Concursul pascal de ciocnit ouă de la Câmpu Mare – Dobroteasa, din 18 aprilie 2017, ediția a X-a:

1. Matei Ioan Ciucă, locul I
2. Haralambie Duțu, locul II
3. Lucian Oprișor, locul III
4. Romică Mierloiu, mențiune I
5. Florina Dobroiu, mențiune II

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS