Nemulțumiri în urma repartizării banilor la Consiliul Județean Olt: “Poate că nu mai au nevoie de noi, nu e an cu alegeri”

Autori


Primarii s-au făcut foc și pară după ce consilierii județeni au aprobat, joi, 23 martie, repartizarea banilor din cotele defalcate de TVA și impozitul pe profit, pentru că, așa cum se întâmplă de fiecare dată, sunt localitatăți care primesc mai mult.

9,2 milioane lei din TVA și 8,1 milioane lei din impozitul pe profit au avut de împărțit consilierii județeni din Olt celor 112 primării. Proiectul a trecut fără zbateri, însă ce a ieșit n-a fost deloc pe placul primarilor, culmea, cei mai mulți de la PSD (PSD are 97 de primari în județ, din 112).

Teoretic, sumele s-au împărțit ținându-se cont de următoarele: veniturile proprii încasate la finele anului trecut, sumele repartizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice, volumul datoriilor acumulate din cheltuielile de funcționare și din investiții, proiecte de interes național vizate, rata la împrumuturile contractate, programele de dezvoltare locală, nevoile de cofinanțare. Practic, spun anumiți primari, CJ Olt n-a făcut decât să-i finanțeze pe cei care tot fac datorii și să nu-i ia în seamă pe ceilalți.

Cine a luat mai mult

Dacă primarii care s-au trezit cu doar 50 mii lei alocați pentru tot anul (e drept, vor mai fi rectificări) și, pe undeva, au acceptat ideea că or fi fost puțini bani de împărțit, greu le-a fost, în schimb, să digere sumele mari pe care le-au primit alte localități, unele deja abonate la bugete constant peste media județului.

Iată și campionii, primăriile cel mai bine finanțate. Din taxa pe valoarea adăugată cel mai mult a luat Oboga – 269 mii lei, localitate urmată de Topana – 254, Băbiciu – 225 lei și Milcov – 224. Alte patru localități au mai primit din TVA sume peste 200 mii lei, încă 14 primind sume cuprinse între 100-200 mii lei. Cea mai mică sumă alocată a fost pentru Drăghiceni – 41 mii lei, însă comuna a mai primit și din impozitul pe profit (zeci de cumune cu sume mici din TVA n-au mai primit nimic din impozit).

Municipiile și orașele au primit, de data aceasta din impozitul pe profit, fiecare câte 174 mii lei (și câte 126 mii lei din TVA), iar cei 6,7 milioane lei rămași s-au împărțit, având teoretic la bază aceleași considerente enumerate la repartizarea cotelor defalcate din TVA, după o logică pe care foarte mulți primari n-o mai înțeleg. Fără un leu au rămas 66 primării, însă 10 au primit între 200 și 299 mii lei (Bălteni, Călui, Dobrețu, Nicolae Titulescu, Oporelu, Optași Măgura, Sâmburești, Șopârlița, Tătulești, Vădastra), iar cinci, cel puțin 300 mii. Campioane, ca și al sumele defalcate din TVA, sunt Oboga – 357 mii lei, urmată de Topana – 349 mii lei, Milcov și Baldovinești – câte 309 mii lei și Ipotești – 300 mii lei.


„Se pare că am trecut în Opoziție fără să știu“

Sumele de care beneficiază anumite primării sunt cu mult sub necesarul pentru funcționare, nicidecum să le mai permită și investiții. „Ce-nseamnă 500 de milioane, îi bei într-o seară, ăștia sunt bani pentru o primărie? Poate că nu mai au nevoie de noi, nu mai e an cu alegeri, nu știu ce să mai zic, am rămas și eu așa când am auzit“, a declarat primarul comunei Corbu, Constantin Dinuț, vizibil iritat de veste. Primarul a mai menționat că are experiențe triste și cu proiectele europene, unul fiindu-i evaluat la 45 puncte și i s-a transmis că e sub barem („deși am auzit de proiecte finanțate la Cluj cu 33 de puncte“, în timp ce pentru un altul, eligibil, ar fi fost îndemnat să aștepte finanțarea în 2024).

Printre primăriile cărora le-au fost alocați doar 50 mii lei se numără și cea a comunei Deveselu. Primarul Ion Aliman, care a prezentat, atunci când i s-a solicitat, ca, de altfel, tuturor primarilor, o fundamentare, proiecte de peste 500 milioane, spune că e surprins de decizie și că, evident, nu-i pică bine. „Se pare că am trecut în Opoziție fără să știu, ce pot să mai zic. Nevoie de bani aveam, normal, câte nu sunt de făcut…. Asta e, ne descurcăm, ce pot să fac acum. Mă descurc până la rectificare, dar dacă nici la rectificare nu primim, nu mă mai descurc“, a spus primarul, care are în plan extinedri ale rețelei de canalizare, , extinderea clădirii primăriei, punct sanitar nou, supraveghere video în comună, drumuri etc.

Primarul comunei Oboga, Tudor Matei, care a primit cei mai mulţi bani, a spus: „Am proiecte de canalizare pe fonduri de mediu, am nevoie de bani pentru cofinanţare. Dacă mă-njură colegii, mă-njură pe nedrept“, a spus primarul, precizând că necesarul Primăriei Oboga este de 14,5 miliarde lei vechi (1,45 milioane lei, şi a primit în total 626 mii lei).

„Consider că am reușit o împărțire echilibrată “

Altfel se văd lucrurile însă la Consiliul Județean. Președintele CJ Olt consideră că repartizarea a fost echilibrată. „Noi n-am ținut cont doar de plata datoriilor, am ținut cont și de proiecte și, în general, așa cum ați văzut, în consiliu a fost consens pe acest proiect. Consider că am reușit o împărțire echilibrată astfel încât unii să reușească să-și plătească datoriile, cei care au făcut, dar să se poată face și investiții. Nu va fi localitate în județul Olt – banii de la venituri proprii, sume care le primesc direct de la finanțe și plus sume de la Consiliul Județean- , care să primească sub 10 miliarde de lei vechi“, a declarat acesta.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 18 iunie 2018

Actualitate

» Prognoza meteo în următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare
» Moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei, respinsă
» Solstiţiu de vară, 21 iunie, cea mai lungă zi din an
» Seară de muzică barocă la Filarmonica „Oltenia” Craiova
» 1184 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
» PSD a decis ca proiectul codului de procedură penală să intre la vot final
» Şeful Audi, arestat în urma scandalului dieselgate
» Depistat cu 276 km/h, pe autostradă
» SRI a publicat protocolul cu Parchetul General şi Instanţa Supremă / Protocolul SRI – PG – ÎCCJ prevede schimb de informaţii şi corelarea activităţilor
» Romgaz: Gazele vor fi mai scumpe de la iarnă
» Parchetul General extinde ancheta în dosarul Colectiv: Procurorii investighează modul în care au intervenit autorităţile
» Poliţia Română: Peste 700 de infracţiuni, constatate în doar 24 de ore
» Pepenii de Dăbuleni ar putea ajunge în supermarketurile din Suedia
» The New York Times – Prima reacţie a Laurei Codruţa Kovesi după decizia CCR: Presiunile au crescut din cauza condamnărilor

Local

» 2225 de locuri de muncă vacante în Oltenia

Dolj

» Craiova: Asociaţiile de proprietari restante vor rămâne fără apă
» Craiova: Tamponare soldată cu doi răniţi pe Calea Bucureşti
» Craiova: Avarie de proporţii la o conductă din Craioviţa. Două cartiere, fără apă
» Consorţiul Facultăţilor de Fizică, la Universitatea din Craiova
» Craiova: Spectacolul „Bătrânul şi eutanasierul“, jucat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“

Gorj

» Gorj: Viitură pe DN 67 B
» Controale ale inspectorilor DSVSA Gorj
» Faza zonală a Concursului Naţional de Descarcerare, la Târgu Jiu
» Gorj: Festivalul Tineretului la Godinești
» Gorj: Elev de 14 ani, depistat la volanul unui autoturism
» Gorj: Suspecţi anchetaţi pentru spargerea mai multor locuinţe
» Gorj: Tânără dată în urmărire naţională, după ce a dispărut de acasă
» Gorj: Trei copii din Hunedoara au spart un magazin din care au furat ţigări
» Gorj: Trei copii au sustras un moped
» Bărbat condamnat pentru act sexual cu un minor, încarcerat în Penitenciarul Târgu Jiu
» Gorj: Taximetrist cercetat pentru fals şi uz de fals

Olt

» Trei olteni, reţinuţi pentru viol şi lipsire de liberate
» Alro Slatina a fost scoasă la vânzare de către patronii ruși
» Olt: Zece şoferi s-au ales cu dosar penal, în doar două zile
» Cod portocaliu de inundaţii pe Olt şi Argeş

Mehedinţi

» Mehedinţi: Amenzi de peste 150.000 de lei, în 24 de ore

Vâlcea

» Vâlcea: Patru şoferii băuţi au rămas fără permis
» Trafic rutier blocat pe Valea Oltului
» Vâlcea: Arestat pentru trafic de droguri de mare risc
» Vâlcea: Opt gospodării inundate şi o persoană salvată de pe o barcă, în urma inundaţiilor

Sport

» Handbal (f): SCM Craiova va juca în preliminariile Ligii Campionilor
» Halep, pentru a 33 săptămână în fruntea clasamentului mondial
» Maestrul emerit Ion Bură, în cărţi să preia postul de manager al CSM Târgu Jiu
» ATP: Roger Federer, din nou pe primul loc în lume – Rafael Nadal, detronat încă o dată de elvețian

Bani & Afaceri

» Indicele ROBOR la 3 luni a crescut astăzi la 2,92%, nivel pe care l-a mai atins în octombrie 2014
» Valoarea bonurilor fiscale câştigătoare la extragerea de duminică este de un milion de lei 

Educatie

» Rezultatele la Evaluarea Națională 2018 se vor publica marți

Magazin

» Cenuşa astrofizicianului Stephen Hawking, înmormântată lângă Isaac Newton şi Charles Darwin
» Tații au un rol cheie în dezvoltarea copiilor
» Premieră în familia regală britanică: o căsătorie gay. Fosta soţie a vărului reginei îşi va conduce la altar fostul soţ

Top