Nemulțumiri în urma repartizării banilor la Consiliul Județean Olt: “Poate că nu mai au nevoie de noi, nu e an cu alegeri”

20170323_114438

Primarii s-au făcut foc și pară după ce consilierii județeni au aprobat, joi, 23 martie, repartizarea banilor din cotele defalcate de TVA și impozitul pe profit, pentru că, așa cum se întâmplă de fiecare dată, sunt localitatăți care primesc mai mult.

9,2 milioane lei din TVA și 8,1 milioane lei din impozitul pe profit au avut de împărțit consilierii județeni din Olt celor 112 primării. Proiectul a trecut fără zbateri, însă ce a ieșit n-a fost deloc pe placul primarilor, culmea, cei mai mulți de la PSD (PSD are 97 de primari în județ, din 112).

Teoretic, sumele s-au împărțit ținându-se cont de următoarele: veniturile proprii încasate la finele anului trecut, sumele repartizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice, volumul datoriilor acumulate din cheltuielile de funcționare și din investiții, proiecte de interes național vizate, rata la împrumuturile contractate, programele de dezvoltare locală, nevoile de cofinanțare. Practic, spun anumiți primari, CJ Olt n-a făcut decât să-i finanțeze pe cei care tot fac datorii și să nu-i ia în seamă pe ceilalți.

Cine a luat mai mult

Dacă primarii care s-au trezit cu doar 50 mii lei alocați pentru tot anul (e drept, vor mai fi rectificări) și, pe undeva, au acceptat ideea că or fi fost puțini bani de împărțit, greu le-a fost, în schimb, să digere sumele mari pe care le-au primit alte localități, unele deja abonate la bugete constant peste media județului.

Iată și campionii, primăriile cel mai bine finanțate. Din taxa pe valoarea adăugată cel mai mult a luat Oboga – 269 mii lei, localitate urmată de Topana – 254, Băbiciu – 225 lei și Milcov – 224. Alte patru localități au mai primit din TVA sume peste 200 mii lei, încă 14 primind sume cuprinse între 100-200 mii lei. Cea mai mică sumă alocată a fost pentru Drăghiceni – 41 mii lei, însă comuna a mai primit și din impozitul pe profit (zeci de cumune cu sume mici din TVA n-au mai primit nimic din impozit).

Municipiile și orașele au primit, de data aceasta din impozitul pe profit, fiecare câte 174 mii lei (și câte 126 mii lei din TVA), iar cei 6,7 milioane lei rămași s-au împărțit, având teoretic la bază aceleași considerente enumerate la repartizarea cotelor defalcate din TVA, după o logică pe care foarte mulți primari n-o mai înțeleg. Fără un leu au rămas 66 primării, însă 10 au primit între 200 și 299 mii lei (Bălteni, Călui, Dobrețu, Nicolae Titulescu, Oporelu, Optași Măgura, Sâmburești, Șopârlița, Tătulești, Vădastra), iar cinci, cel puțin 300 mii. Campioane, ca și al sumele defalcate din TVA, sunt Oboga – 357 mii lei, urmată de Topana – 349 mii lei, Milcov și Baldovinești – câte 309 mii lei și Ipotești – 300 mii lei.


„Se pare că am trecut în Opoziție fără să știu“

Sumele de care beneficiază anumite primării sunt cu mult sub necesarul pentru funcționare, nicidecum să le mai permită și investiții. „Ce-nseamnă 500 de milioane, îi bei într-o seară, ăștia sunt bani pentru o primărie? Poate că nu mai au nevoie de noi, nu mai e an cu alegeri, nu știu ce să mai zic, am rămas și eu așa când am auzit“, a declarat primarul comunei Corbu, Constantin Dinuț, vizibil iritat de veste. Primarul a mai menționat că are experiențe triste și cu proiectele europene, unul fiindu-i evaluat la 45 puncte și i s-a transmis că e sub barem („deși am auzit de proiecte finanțate la Cluj cu 33 de puncte“, în timp ce pentru un altul, eligibil, ar fi fost îndemnat să aștepte finanțarea în 2024).

Printre primăriile cărora le-au fost alocați doar 50 mii lei se numără și cea a comunei Deveselu. Primarul Ion Aliman, care a prezentat, atunci când i s-a solicitat, ca, de altfel, tuturor primarilor, o fundamentare, proiecte de peste 500 milioane, spune că e surprins de decizie și că, evident, nu-i pică bine. „Se pare că am trecut în Opoziție fără să știu, ce pot să mai zic. Nevoie de bani aveam, normal, câte nu sunt de făcut…. Asta e, ne descurcăm, ce pot să fac acum. Mă descurc până la rectificare, dar dacă nici la rectificare nu primim, nu mă mai descurc“, a spus primarul, care are în plan extinedri ale rețelei de canalizare, , extinderea clădirii primăriei, punct sanitar nou, supraveghere video în comună, drumuri etc.

Primarul comunei Oboga, Tudor Matei, care a primit cei mai mulţi bani, a spus: „Am proiecte de canalizare pe fonduri de mediu, am nevoie de bani pentru cofinanţare. Dacă mă-njură colegii, mă-njură pe nedrept“, a spus primarul, precizând că necesarul Primăriei Oboga este de 14,5 miliarde lei vechi (1,45 milioane lei, şi a primit în total 626 mii lei).

„Consider că am reușit o împărțire echilibrată “

Altfel se văd lucrurile însă la Consiliul Județean. Președintele CJ Olt consideră că repartizarea a fost echilibrată. „Noi n-am ținut cont doar de plata datoriilor, am ținut cont și de proiecte și, în general, așa cum ați văzut, în consiliu a fost consens pe acest proiect. Consider că am reușit o împărțire echilibrată astfel încât unii să reușească să-și plătească datoriile, cei care au făcut, dar să se poată face și investiții. Nu va fi localitate în județul Olt – banii de la venituri proprii, sume care le primesc direct de la finanțe și plus sume de la Consiliul Județean- , care să primească sub 10 miliarde de lei vechi“, a declarat acesta.
Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 21 iulie 2017

Actualitate

» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale
» Premierul Tudose în prima sa vizită la Chişinău
» Românii aflaţi în zona cutremurului resimţit în Turcia şi Grecia pot solicita asistenţă consulară
» Suceava: Poliţist ucis în gara Burdujeni de un recidivist
» Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, reţinut pentru fapte de corupţie
» Cutremur puternic în Marea Egee. Două persoane au murit şi 200 au fost rănite
» Kovesi cere IJ verificări privind activitatea procurorului Mihaiela Moraru-Iorga

Publireportaj

» Achiziţie utilaje de construcţii în cadrul societăţii COSROM IMPEX SRL
» Oportunităţi de angajare pentru electricieni în Belgia şi Luxemburg
» Tratamente moderne pentru îngrijirea ochilor

Local

» Marcel Tănasie lucrează lutul ca pe vremea dacilor
» A murit la 34 de ani, după ce a intrat cu maşina într-un şanţ
» Doi răniţi într-un accident rutier în judeţul Vâlcea
» Pompierii continuă lupta cu incendiul din Domogled
» Doi angajaţi ai Primăriei Prunişor, morţi într-un accident feroviar

Dolj

» Cod Galben de caniculă în Dolj, Gorj, Mehedinţi şi alte şase judeţe
» Doljean reținut pentru incendierea unei locuințe
» UPDATE: Accident cu patru victime în Segarcea. Două persoane au murit
» Craiova: A treia etapă de dezinsecție pe domeniul public
» Locatari din blocurile 6, 7 şi 8 din Valea Roşie – spaima vecinilor
» Craiova parcărilor neterminate
» DN 56 Galicea Mare – Calafat încă așteaptă asfaltul
» Gafă la stadionul din Craiova: suporterii, puși cu fața la zid
» Cine se înfruptă din banii PNDL pentru Oltenia
» Dumitrel-Titel Stoenescu, primarul comunei Afumaţi: „Dacă nu vom repopula satele, acestea vor rămâne nelocuite“
» DISPOZIŢIA NR. 238 PRIMARUL MUNICIPIULUI CRAIOVA

Gorj

» Gorj: Persoane blocate în liftul de la Tribunal

Mehedinţi

» Incendiul din Parcul Naţional Domogled nu a fost încă lichidat

Vâlcea

» Vâlcea: Lucrări pe DN7 şi DN64

Sport

» Până la Milan, atenţie cu Chiajna!

Educatie

» Liceul din Cârcea renaște din propria cenușă?

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Chirurgia robotică, soluție pentru pacientele cu cancer de col
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Cannoli

Top