29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltMăsuri întreprinse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt

Măsuri întreprinse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Olt a luat, în perioada 6 – 9 ianuarie, o serie de măsuri având în vedere atenționările de ninsori abundente, viscol și ger.
În perioada menționată, CJSU Olt s-a întrunit în fiecare zi, conform prevederilor legale, în ședințe extraordinare, pentru a lua măsurile care se impun. Totodată, pentru gestionarea situațiilor în zona de sud a județului a fost organizat un comandament operațional, la Vișina, coordonat de la fața locului de către prefectul județului și comanda ISU Olt.
În această perioadă, conform informărilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt, au fost înregistrate precipitații, căderi importante de zăpadă și viscol. Astfel, în data de 07.01.2016, la Văleni s-au înregistrat precipitații de 21 l/mp, iar la Drăgănești – Olt și Văleni stratul de zăpadă a fost de 35 cm. În ultimele 24 de ore la Șerbănești stratul de zăpadă a atins 50 de cm.
Rafalele de vânt au atins în data de 6 ianuarie, 25 km/h la Slatina și 23 km/h la Caracal, în data de 7 ianuarie, 25 km/h la Slatina și 47 km/h la Caracal, iar în data de 8 ianuarie 30 km/h la Slatina și 36 km/h la Caracal. În zona de sud viteza vântului a fost de peste 50 km/h.
Măsurile luate de instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență:
1. Secția de Drumuri Naționale Slatina:
– s-a acționat cu 40 de utilaje și au fost folosite 150 tone de material antiderapant și 4 tone de material chimic;
– la această oră pe întreaga rețea de drumuri naționale se circulă în condiții de iarnă. Pe drumurile din centrul și nordul județului partea carosabilă este curată, parțial acoperită cu un strat de zăpadă tocată de 1 – 2 cm, iar pe cea din sud, unde a fost viscol, pe alocuri sunt semnalate straturi de zăpadă bătătorită și înghețată, alternând cu zăpadă tocată de până la 4 cm.
2. Consiliul Județean Olt:
– s-a intervenit pentru deszăpezirea drumurilor județene, la această oră circulația rutieră desfășurându-se în condiții de iarnă;
– s-a acționat cu 56 de utilaje și au fost folosite 990 tone de material antiderapant;
– astăzi, la ora 13.30, pe DJ 604, tronsonul Bucinișu – Obârșia este închis și pe DJ 642A, tronsonul Rotunda – Vlădila circulația este blocată;
– o situație delicată s-a înregistrat în localitatea Obârșia, unde viscolul a blocat mai multe drumuri, însă se acționează permanent pentru deblocarea acestora, autoritățile locale asigurând sprijin populației aflate în dificultate;
– în acest moment se acționează pe toate sectoarele de drumuri amintite.
3. Serviciul de Ambulanță Olt:
– în această perioadă s-a acționat cu 26 de echipaje;
– s-a intervenit la un număr de 340 de solicitări, ambulanțele ajungând în timp util;
– stocul de medicamente și materiale sanitare este asigurat;
– ambulanțele sunt în stare de funcționare;
– în caz de nevoie, alte 5 echipaje sunt disponibile;
– în zonele greu accesibile, ambulanțele au fost însoțite de echipaje de deszăpezire.
4. Direcția de Sănătate Publică Olt:
– există stocuri suficiente de medicamente și materiale sanitare;
– este asigurată încălzirea unităților spitalicești;
– au fost atenționate toate unitățile sanitare cu privire la asigurarea capacității de cazare pentru cazurile sociale și evitarea, în limita posibilităților, a externărilor în această perioadă.
Prefectul județului a solicitat ca externările să se facă până în ora 12.00 și, preferabil, numai cu însoțitor.
Persoanele cu dializă din zonele afectate au fost transportate în siguranță din data de 8 ianuarie la unitățile spitalicești din județ, fiind internați. Externarea acestora se va face doar atunci când condițiile meteorologice vor fi favorabile.
5. În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică a populației, în acest moment nu mai sunt localități nealimentate. În zilele de vineri și sâmbătă mai multe localități din județ s-au confruntat cu întreruperi colective ale energiei electrice, intervenția echipajelor societății furnizoare efectuându-se cu dificultate.
6. Referitor la cursurile din învățământul preuniversitar, Inspectoratul Școlar Județean Olt a stabilit suspendarea acestora pentru zilele de 9 și 10 ianuarie. Menționăm că în acest moment stocurile cu combustibil pentru încălzirea unităților de învățământ sunt asigurate, iar căile de acces către unitățile școlare sunt viabile.
7. Inspectoratul de Poliție Județean Olt:
– în perioada menționată, în contextul fenomenelor meteorologice (carosabil acoperit cu zăpadă), peste 350 de poliţişti olteni au acţionat, pe raza întregului judeţ, pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo;
– poliţiştii au acţionat cu 220 mijloace auto pentru a nu avea persoane înzăpezite, blocate în trafic şi expuse unor situaţii de risc, precum şi pentru informarea populaţiei, a conducătorilor auto, cu privire la circulaţia rutieră pe drumurile publice;
– permanent echipaje ale Poliţiei (rutieră şi ordine publică) au acţionat, pe reţeaua de drumuri din judeţ, recomandând participanţilor la trafic măsurile specifice pentru circulaţia în condiţii de siguranţă, intervenind în toate zonele cu risc şi monitorizând operatorii economici care au contracte încheiate pentru deszăpezirea şi împrăştierea materialelor antiderapante pe reţeaua de drumuri naţionale şi judeţene;
– de asemenea, la sediul IPJ Olt, a fost constituit un comandament, care a asigurat permanența, pe toată perioada codurilor;
– au fost intensificate acțiunile de patrulare în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fără adăpost (gări, autogări, scări de bloc etc), atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții.
– ca urmare a activităţilor desfăşurate de poliţişti, pe raza judeţului Olt, nu au fost înregistrate accidente rutiere grave, autovehicule blocate ca urmare a derapării în afara parţii carosabile şi nu au existat victime.
8. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt:
– în ceea ce privește intervenția în situații de urgență, echipajele ISU Olt s-au înregistrat în perioada 6 – 8 ianuarie cu 161 de intervenții;
– peste 100 de pompieri, cu mijloace specifice de intervenție, s-au aflat în fiecare zi la datorie. De asemenea, alți 100 de militari puteau suplimenta, în cel mai scurt timp, forțele de intervenție;
– pentru a asigura intervenția în zona de sud a județului, în perioada menționată, autospeciala pentru transport victime multiple și autospeciala tip UTV cu șenile din cadrul Detașamentului Slatina au fost dislocate la Garda Vișina.
9.    Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt:
– în perioada 6 – 9 ianuarie IJJ Olt a asigurat capacități de intervenție pe raza localităților Slatina, Caracal, Corabia, Balș, Scornicești, Potcoava Deveselu și Leleasca, permanent 58 de jandarmi fiind pregătiți să intervină pentru identificarea persoanelor fără adăpost și îndrumarea acestora către spațiile amenajate de autoritățile locale;
– de asemenea, efective ale IJJ Olt sunt pregătite să participe, la solicitare, la acțiuni de căutare și salvare a persoanelor.
În ceea ce privește asigurarea permanenței la sediile primăriilor, în urma verificărilor efectuate de către ISU Olt, s-a constatat că nu toate autoritățile locale au asigurat permanența. În acest sens, prefectul județului va avertiza primarii localităților respective.
În prezent județul Olt se află, până în data de 10 ianuarie, sub Cod Portocaliu de ger, fiind atenționate toate instituțiile cu atribuții și comitele locale pentru situații de urgență în vederea luării măsurilor care se impun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS