12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltOlt: 18 incendii de la începutul anului. Două persoane au murit

Olt: 18 incendii de la începutul anului. Două persoane au murit

De la începutul anului 2016, echipajele ISU Olt au intervenit pentru stingerea a 18 incendii. Din păcate, două dintre acestea, produse în localitățile Slatina și Dobrosloveni, s-au soldat cu decese. Șapte incendii au avut cauza probabilă coșul de fum deteriorat sau neprotejat față de materialele combustibile, iar două incendii au izbucnit din cauza aparatelor de încălzire defecte sau amplasate necorespunzător.

Suprasolicitarea instalaţiilor electrice sau improvizaţiile, folosirea defectuoasă a mijloacelor de încălzire şi exploatarea necorespunzătoare a buteliilor conduc, de cele mai multe ori, la situaţii care vă pot pune în pericol viaţa sau bunurile.
Majoritatea incendiilor la locuinţe și gospodării cetățenești se produc din cauza nerespectării măsurilor de prevenire. În perioada de iarnă, cetăţenii aleg să îşi asigure confortul termic prin utilizarea unor surse suplimentare de încălzire.

Pentru a preîntâmpina evenimentele nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al județului Olt reaminteşte următoarele măsuri de prevenire:
– Nu folosiţi sobe şi alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate;
– Nu aprindeţi focul utilizând lichide inflamabile;
– Nu depozitaţi materiale combustibile în incinta centralei termice;
– Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic;
– Nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte;
– Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
– Nu aşezaţi sau păstraţi butelii de gaze în apropierea surselor de căldură; – Nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate;
– Nu folosiţi flacără pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/conductei de gaz; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun;
– Nu încălziţi cu flacără buteliile şi nu le folosiţi răsturnate sau înclinate;
– Nu transvazaţi gazul din butelie în orice alte recipiente şi nu folosiţi butelii improvizate;
– Asiguraţi-vă că opriţi din funcţionare cuptorul şi aragazul după folosire;
– Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în casă, cu lumânări aprinse, sobe, plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS