80 de ani de la apariția Psihologiei consonantiste a lui Odobleja

Autori


Timp de două zile, 12-13 octombrie, la Drobeta Turnu Severin, în organizarea Fundației Ștefan Odobleja (președinte: ing. Ștefan Odobleja Jr.), este programată o nouă ediție a Simpozionului internațional dedicat marelui savant român originar din Mehedinți, Ștefan Odobleja, părintele ciberneticii generalizate: Eternitate la timpul prezent – 80 de ani de la apariția Psihologiei consonantiste și 40 de ani de la trecerea savantului la cele veșnice. Vineri va fi vizitată Casa Memorială Ștefan Odobleja din satul Ștefan Odobleja (fost Valea Hoțului, apoi Valea Izvorului), iar sâmbătă vor fi susținute comunicări științifice de: academicienii Alexandru Surdu, Leon Zăgrean, Adrian Restian, prof.univ.dr. Aurel Popa Wagner, profesorii Tudor Rățoi, Viorel Sahagian, Nicușor-Marian Pele – Trăiloiu, col. (r) dr. Nicolae Popescu (implicat alături de ing. Ștefan Odobleja Jr. în organizarea simpozionului), col.dr. Mihail-Silviu Tudosie, col.dr. Iovan Vlădaia și, evident, mentorul simpozionului, ing. Ștefan Odobleja Jr. Acesta din urmă va prezenta un interesat și inedit text de Reconstituiri.

Cine a fost dr. Ștefan Odobleja

Ștefan Odobleja s-a născut în urmă cu 116 ani ( pe 13 octombrie 1902) în satul Valea Hoțului (ulterior Valea Izvorului, astăzi-Ștefan Odobleja), jud. Mehedinți. A absolvit Liceul Traian din Turnu Severin, apoi a fost profesor suplinitor la Școala din Malovăț (Mehedinți) și Insula Ada-  Kaleh. Reușește la Institutul Sanitar Militar din București (coleg cu viitorul academician Ștefan Milcu și cu Ion Biberi, devenit un critic literar de renume, prozator, eseist). Odobleja a fost medic de regiment (Brăila, Turnu Severin, Lugoj, Reșița, Anina, Oravița, București, Cernavodă). În această calitate, a participat la cel de-al Doilea Război Mondial (a trăit momente dramatice, a fost chiar declarat decedat după retragerea de la Stalingrad). După un periplu la București (a locuit în casa Miei Braia), s-a stabilit apoi la Dej (unde s-a căsătorit). A avut doi copii, unul a decedat. În iulie 1946 a fost trecut cadru disponibil (la cerere). S-a retras în locurile de baștină, satul Valea Izvorului, Turnu Severin. A decedat pe 4 septembrie 1978, fiind înmormântat în cimitirul din Drobeta Turnu Severin

În 2017, ing. Ștefan Odobleja Jr., cel care se ocupă de moștenirea științifică a tatălui său, a publicat la Editura Publicitaria din București volumul Destinul unui vizionar / Dr. Ștefan Odobleja. Această lucrare/document cuprinde, pe lângă o autobiografie scrisă de dr. Ștefan Odobleja, multe considerații despre personalitatea științifică profund nedreptățită a savantului român.  Autobiografia  evidențiază cum de timpuriu Ștefan Odobleja și-a format metode proprii, originale, de a învăța, lecturile din perioada studiilor medicale ș.a.m.d. După absolvirea facultății, a început să publice și să se confrunte cu vârfurile științei medicale românești de atunci, printre care și cu profesorul Daniel Danielopolu. A publicat astfel prima sa lucrare importantă, La Phonoscopie, Editura Gaston Doin, 1935, răsplătit fiind cu premiul General Doctor Papiu Alexandru.


Odobleja, o personalitate științifică nedreptățită

De ce este considerat Odobleja o mare personalitate științifică (din România) profund nedreptățită? Ing. Ștefan Odobleja Jr., în exclusivitate pentru Gazeta de Sud, explică: ” Opera principală a dr. Ștefan Odobleja este Psihologia Consonantistă, două volume, în limba franceză ( Psychologie Consonantiste), elaborată și  imprimată la Lugoj în 1938 și 1939, dar cu copyright-ul de difuzare al unei edituri din Paris, Librairie Maloine, editură franceză care, după informațiile mele, există și în present. Este o lucrare de pionerat, extrem de originală, deoarece punea bazele generale ale unei noi științe, cibernetica. În Enciclopedia Larousse este consemnat faptul că românul Ștefan Odobleja este precursorul ciberneticii. Această recunoaștere internațională este făcută cu mare obiectivitate. Declanșarea celui De-al Doilea Război Mondial, a creat mari dificultăți în difuzarea lucrării în toate mediile științifice. Peste zece ani, matematicianul american Norbert Wiener reia ideile generale ale lui Odobleja, le completează cu anumite cercetări în domeniul militar american (artilerie) și publică lucrarea Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine“ (1948), simultan la New York și Paris. Și astfel, cu ideile tatălui meu, Wiener este recunoscut ca fiind întemeietorul ciberneticii! Nu am căderea să spun că opera tatălui meu a fost furată, ca să zic așa, dar pot afirma, cu argumente, că autoritățile statului român nu l-au ajutat, nu l-au sprijinit în a i se recunoște întâietatea în domeniul ciberneticii. L-au ignorant! Ca dovadă, abia în 1990 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române. Doctorul Ștefan Odobleja a fost nu numai medic, ci și poet, filosof. În anii de până în 1990, Joseph Constantin Drăgan, aflat în exil, în Italia, s-a implicat financiar și moral în recunoașterea internațională a operei tatălui meu, a organizat un mare simpozion international la Lugoj (22-24 octombrie 1982), a înființat o fundație (cu sediul în Elveția), a publicat operele lui Ștefan Odobleja ( la Editura Nagard) etc. După decesul lui Drăgan, ultima sa soție, fiica generalului Gușa, a întrerupt orice contact cu Fundația Odobleja! Altfel, sunt fericit că am reușit, printre altele, să ridic Casa Memorială Odobleja, să public cărți despre tatăl meu ș.a.m.d.”.

 Comenteaza acum

Alte stiri

12 decembrie 2018

Analiza încălzirii municipiului Drobeta Turnu Severin

În cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social Mehedinţi a fost analizat bugetul alocat încălzirii municipiului Drobeta Turnu Severin în sezonul rece 2018 – 2019, în scopul evitării întreruperii furnizării agentului termic către populaţie. ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 15 decembrie 2018

Actualitate

» Șase copii de la U Cluj – Luceafărul au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase Craiova cu toxiinfecție alimentară
» Gorj: Zăpadă viscolită la Rânca
» Idei de vacanţă: ZECE destinaţii turistice care sunt mai ofertante iarna
» Franţa: Al şaptelea deces în contextul mişcării “vestelor galbene”
» MFP: O nouă extragere a bonurilor fiscale, duminică
» VISCOL în mai mare parte a ţării. COD PORTOCALIU şi GALBEN de ninsori, prelungit/ HARTA judeţelor afectate
» Gorj: Câine prins între ghețuri, salvat de pompieri
» Un tânăr de 23 de ani a recoltat trufe ilegal
» În Craiova se asfaltează pe ninsoare
» Circulație restricționată pe două drumuri județene din Olt
» Gorj: Șeful Direcției Agricole, anchetat pentru luare de mită
» Gorj: Accident rutier cu tir la Bâlteni
» Gorj: Un tir a derapat la Ciuperceni
» 53 de utilaje au intervenit pe drumurile naționale din Gorj
» Un stâlp de troleibuz stă să cadă la ieșire din Târgu Jiu
» OLT: O casă s-a făcut scrum la Curtișoara
» Ambulanță înzăpezită pe un drum județean
» Astăzi este Ziua Internatională a Ceaiului
» VREMEA: 19 judeţe sunt sub atenţionare meteorologică de NINSOARE. Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă

Publireportaj

» Anunţ finalizare proiect: Modernizarea şi diversificarea activităţii de producţie la SC Automecanica SRL
» Creativitate şi stil la „Coolhunting afFAIRs”

Dolj

» Un sfert din pensionarii doljeni primesc pensia minimă
» Patru Ford Ecosport cu tracţiune integrală, la scara Primăriei Craiova
» De astăzi se zboară spre Bruxelles, de pe Aeroportul Craiova

Sport

» Volei (m) / Victorie categorică și la Baia Mare. SCM “U” Craiova a încheiat turul pe primul loc
» Fotbal / Marius Avram arbitrează derbiul  Dinamo – Craiova
» Fotbal / Liga I, etapa a 20-a
» Handbal (f) / Tricolorele vor juca finala mică, împotriva Olandei, la CE din Franța

Top