14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiProiectele de dezvoltare de la Bălăcița

Proiectele de dezvoltare de la Bălăcița

O grădiniță nouă, care va fi dată în folosință după ce va fi racordată la utilități, lucrări de modernizare a ulițelor, dar și de introducere a canalizării sunt câteva din proiectele mari aflate aproape de final în comuna Bălăcița, din județul Mehedinți. În același timp, se anunță demararea unor noi lucrări: una care are în vedere extinderea rețelei de canalizare și în satul Gvardinița, iar alta de modernizare a școlii din Bălăcița. 

Grădiniță nouă în Bălăcița, județul Mehedinți
Grădiniță nouă în Bălăcița, județul Mehedinți

Așezată într-o zonă colinară, comuna mehedințeană Bălăcița nu are investitori și nici prea multe locuri de muncă. Tinerii rămași acasă sunt puțini și se ocupă cu agricultura și creșterea animalelor. Mulți au plecat în orașele din apropiere în căutarea unor locuri de muncă. În comună sunt aproape 300 de copii, care învață în unitățile școlare din localitățile Gvardinița și Bălăcița. Anul acesta, pentru preșcolari s-a reușit construirea unei grădinițe în centrul comunei Bălăcița, care nu a fost încă dată în folosință. „La școala din Bălăcița sunt 230 de copii, iar grădinița este în localul școlii, motiv pentru care Ministerul Educației ne-a aprobat și am construit o grădiniță cu trei grupe. Este o grădiniță foarte modernă, nu știu dacă mai sunt multe ca ea în județ. Deocamdată nu este dată în folosință. Urmează să continuăm noi proiectul, adică tot ce înseamnă racordarea la utilități. Acelea trebuie finanțate din bugetul local“, a spus primarul. Managerul unității de învățământ spune că, odată ce va fi dată în folosință, în clădirea grădiniței vor fi mutați și copiii de la grupa pregătitoare. „La grădiniță avem două grupe de copii. Noul local are însă trei clase și asta ne ajută să mutăm în el și copiii de la grupa pregătitoare. Este o grădiniță făcută după normele europene“, a precizat Marian Haideț, managerul școlii din Bălăcița.

Proiect pentru reabilitarea școlii

Reprezentanții administrației locale spun că vor să continue investițiile în unitățile școlare și că următorul obiectiv este reabilitarea școlii din Bălăcița, unitate de învățământ care anul acesta a rămas fără autorizație sanitară din cauza grupurilor sanitare neconforme. „Momentan, strângem avizele pentru obținerea de fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea școlii din Bălăcița. Este o lucrare mare, începând de la acoperiș, izolație grupuri sanitare interioare, pentru că acum sunt la exterior. Nu este o școală veche, clădirea are undeva la 40-45 de ani, dar are nevoie de îmbunătățiri pentru a fi din nou autorizată. Această școală a avut autorizație sanitară până anul acesta, dar nu a mai fost reînnoită din cauza faptului că s-au mai schimbat cerințele. Sperăm ca în câteva luni să începem reabilitarea“, a mai spus edilul. Odată ce va fi modernizată, școala de la Bălăcița va prelua și copii din satul Gvardinița, unde populația școlară este în continuă descreștere, anunță reprezentanții administrației locale. În prezent, la Bălăcița învață aproximativ 230 de elevi. Managerul școlii spune că, în general, absolvenții acestei unități școlare se îndreaptă spre liceele din orașul Vânju Mare și aleg specializări din domeniul umanist, pentru că la matematică nu excelează. „La evaluarea națională, la matematică rezultatele nu au fost chiar așa cum ne-am fi așteptat, dar avem și copii care au mers la licee destul de bune și au rezultate destul de bune, după testările inițiale susținute. Cei mai mulți însă se duc spre Vânju Mare, pentru că fac naveta zilnic cu un microbuz care pleacă de aici din comună. E și problema materială, pentru că majoritatea părinților sunt agricultori sau trăiesc din ajutor social. Prea puțini sunt cei care au un loc de muncă sau o bază materială mai bună. Se simte. Mulți copii vin la școală pentru corn și lapte. Sunt familii care au mai mulți copii începând de la grădiniță până în clasa a VIII-a și pentru ei este ceva binevenit. Cei care au venituri mai mari merg și spre liceele din Severin. Majoritatea elevilor înclină spre specializări din domeniul umanist, unde nu se cere atât de multă matematică. Acești elevi ar trebui să se orienteze spre școlile profesionale, pentru că i-ar ajuta mai mult să învețe o meserie, dar a rămas încă împământenită ideea să aleagă liceul, nu profesionala“, a mai spus managerul școlii, Marian Haideț.

Investiții pentru drumuri și canalizare

În Bălăcița se fac în prezent și lucrări de modernizare. „Avem în derulare trei proiecte mari. Am făcut canalizare în localitatea Bălăcița, care este cumva pe final. Am modernizat ulițele în satele Bălăcița, Gvardinița și Dobra. Sunt 7,6 km pentru care ne pregătim să facem recepția, pentru că s-au încheiat lucrările de asfaltare. Am mai avut un proiect din 2012 pentru alți 12 km de asfalt, pentru care deja s-a făcut recepția. În total, avem aproximativ 20 km de ulițe asfaltate. Un alt proiect la care lucrăm este să introducem sistem de canalizare în localitatea Gvardinița. Pentru această investiție s-a făcut licitația și mai așteptăm câteva avize ca să putem să dăm ordinul de începere a lucrării“, a spus primarul comunei, Constantin Vlăduți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS