16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiMehedinţi: Măsuri luate de ISU pe durata Codului Galben de furtună

Mehedinţi: Măsuri luate de ISU pe durata Codului Galben de furtună

Judeţul Mehedinţi se află, până mâine-seară, la ora 21.00, sub avertizare meteorologică de Cod Galben care vizează perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, căderi de grindină şi cantităţi însemnate de apă.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a transmis înştiinţări tuturor instituţiilor cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice prognozate, dar şi comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă (C.L.S.U) din judeţ, pentru a lua măsurile ce se impun în astfel de situaţii.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă (CLSU) au obligaţia de a avertiza populaţia, de a analiza situaţiile potenţiale de pericol, de a menţine serviciul de permanenţă la sediul primăriei, de a pregăti şi verifica forţele şi mijloacele pentru intervenţie de la nivelul localităţilor, de a asigura condiţiile necesare pentru distribuirea către populaţie, la nevoie, a mijloacelor de strictă necesitate, constând în apă potabilă şi alimente neperisabile, dar şi de a verifica, spaţiile din competenţă în care, în caz de necesitate, să poate fi asigurată relocarea, cazarea şi hrănirea persoanelor afectate de fenomenele meteorologice periculoase.

Totodată, se impune monitorizarea situaţiei privind starea căilor de comunicaţii, infrastructura de transport, energie şi de comunicaţii, cursurile de apă, cu accent deosebit pe cele care, de regulă, se produc inundaţii.
De asemenea, vor adopta măsuri de limitare a efectelor situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii şi vor informa, operativ, dispeceratul I.S.U. „Drobeta” despre apariţia situaţiilor de urgenţă, apărute ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate.

La nivelul subunităţilor inspectoratului au fost luate măsuri suplimentare, prin înfiinţarea unor detaşamente de sprijin, care vor fi dislocate în zonele de risc, pregătite să intervină oportun pentru înlăturarea posibilelor efecte generate de manifestarea fenomenelor meteorologice prognozate.

Situaţia la nivel judeţean va fi atent monitorizată de către Centrul Operaţional din cadrul ISU Mehedinţi, şi gestionată corespunzător.
Pentru evitarea producerii unor evenimente, care pot afecta viaţa şi bunurile semenilor, ISU „Drobeta” recomandă cetăţenilor ca, pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice atmosferice, să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care să le asigure protecţia, deconectând aparatura casnică din locuinţă.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
Pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase puteţi obţine prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS