16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiMehedinţi: Acţiune de distrugere a elementelor de muniţie, rămase neexplodate, din timpul conflictelor armate

Mehedinţi: Acţiune de distrugere a elementelor de muniţie, rămase neexplodate, din timpul conflictelor armate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a desfăşurat, astăzi, în poligonul din localitatea Jidoştiţa, o acţiune de distrugere a elementelor de muniţie, rămase neexplodate, din timpul conflictelor armate, descoperite pe raza judeţului Mehedinţi .
Operaţiunea a fost executată de pirotehniştii din cadrul I.S.U. Mehedinţi, conduşi de şeful lucrărilor de distrugere, maior Gherghinescu Petrişor. Au fost distruse mai multe elemente de muniţie, rămase neexplodate, din timpul conflictelor armate, cu o greutate de aproximativ 200 de kg. O parte dintre aceste elementele se aflau în stare de funcţionare, având un grad ridicat de pericol pe timpul transportării şi manipulării acestora. Misiunea a fost executată în condiţii de siguranţă maximă, cetăţenilor din zona respectivă nefiindu-le permis să deruleze activităţi pe o rază de 1200 m de locul exploziei.
La această activitate au participat şi specialişti pirotehnişti din cadrul I.G.S.U., dar şi din cadrul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, aceştia fiind prezenţi, în această săptămână, în municipiul Dr.Tr.Severin, la convocarea anuală de pregătire în domeniul pirotehnic.
Specialiştii I.S.U. „Drobeta” reamintesc cetăţenilor că, deşi se află într-o stare avansată de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni din cadrul ISU, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă. De asemenea, se interzice cu desăvârşire:
– atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
– comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
– introducerea muniţiilor în foc;
– topirea elementelor metalice ale muniţiilor;
– tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
– folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte;
– demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
– folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS