16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţi37 de incendii de vegetaţie în Mehedinţi. Două s-au produs vineri

37 de incendii de vegetaţie în Mehedinţi. Două s-au produs vineri

De o săptămână, pompierii din Mehedinţi sunt în alertă din cauza numărului mare de incendii de vegetaţie uscată la care au fost solicitaţi să intervină. Numai joi aceştia au intervenit pentru stingerea a nu mai puţin de cinci incendii de vegetaţie, în patru localităţi, unde peste 60 de hectare au fost mistuite de flăcări. O intervenţie aparte a fost cea din comuna Cireşu, unde 11 pompieri militari şi două autospeciale au acţionat, mai bine de cinci ore, ajutaţi de 20 de voluntari din localitate, pentru lichidarea unui incendiu care a cuprins circa 50 ha de vegetație uscată. Ca o cauză probabilă a izbucnirii acestui incendiu a fost folosirea focului în spații deschise. Cea mai mare parte a acestor incendii sunt provocate de agricultori, care pun foc pe câmp pentru a-şi curăţa terenurile de ierburi, deşi această practică este ilegală, fără obţinerea unui permis de lucru cu focul.

„Pentru a preveni izbucnirea incendiilor generate de folosirea focului pentru igienizare, recomandăm cetăţenilor ca arderea să se execute în condiţii meteorologice fără vânt, în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii. De asemenea arderea trebuie să se desfăşoare numai pe timp de zi şi sub supraveghere permanentă” a declarat Raluca Târcă – purtătorul de cuvânt al ISU MehedinţI”. În ciuda acestor recomandări repetate pe care pompierii le fac şi a faptului că scăparea de sub control a focului se pedepseşte cu amenzi între 1000 şi 2500 de lei, numai în ultimele şapte zile au izbucnit 37 de incendii, în care au ars 237 de hectare de vegetaţie. La 19 din cele 37 de incendii, cauza dovedită este folosirea focului deschis pe terenurile agricole.

La bilanţul incendiilor de vegetaţie din ultimele zile trebuie trecută, din păcate, şi o victimă, un bărbat de 47 de ani, din comuna Iloviţa, care şi-a pierdut viaţa încercând să stingă un astfel de incendiu, care scăpase de sub control. Chiar în urmă cu câteva ore, pompierii au intervinit pentru stingerea a două incendii de vegetaţie în comunele Godeanu şi Poroina Mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS