3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiÎncepe "Săptămâna prevenirii criminalităţii" în Mehedinţi

Începe „Săptămâna prevenirii criminalităţii” în Mehedinţi


Poliţia Română demarează, începând de astăzi, până vineri, „Săptămâna prevenirii criminalităţii” – o acţiune la nivel naţional.
În perioada 28 septembrie – 2 octombrie, în cadrul campaniei, poliţiştii mehedințeni desfăşoară o serie de evenimente la numeroase unităţi de învăţământ, asociaţii de proprietari, centre comerciale şi  spaţii de agrement.

Anul acesta, în cadrul activităţilor vor fi implicate mai multe instituţii de la nivel local precum Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Mehedinţi, reprezentanţi ai Centrului de Asistenţă a Victimelor Traficului de Persoane din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi şi Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Ziua de 28 septembrie, dedicată prevenirii infracţiunilor împotriva minorilor.
La Colegiul Tehnic “Domnu Tudor” din municipiu va avea loc o dezbatere referitoare la comportamente de risc prin care elevii pot devenii victime ale diferitelor infracţiuni. Totodată vor fi aplicate şi chestionare prin se urmăreşte gradul de informare şi de pregătire antivictimală al elevilor în diverse situaţii de risc.

Tot astăzi, 28 septembrie, în zona pietonală de pe strada Crişan, poliţiştii de proximitate vor distribui pliante şi vor adresa cetăţenilor recomandări pentru instruirea antivictimală.
29 septembrie, zi dedicată prevenirii delincvenţei juvenile
Colegiul Tehnic Transporturi „Auto” din municipiul Drobeta Turnu Severin va fi găzdui o întâlnire a elevilor mai multor unităţi de învăţământ liceale unde vor fi organizate proiecţii video ce cuprind dezvăluiri ale unor minori aflaţi în penitenciar datorită comiterii de fapte antisociale, cât şi dezbateri în care elevii, cadrele didactice şi poliţiştii vor împărtăşii opinii, experienţe, factori de risc.

Ziua de 30 septembrie va fi dedicată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului.
Poliţiştii vor informa populaţia cu privire la consecinţele unui comportament neglijent vizavi de bunurile personale. Ei se vor afla în parcările din zona marilor centre comerciale, în pieţe publice, pieţe agroalimentare, se vor deplasa la asociaţiile de proprietari şi vor controla agenţii de pază cu privire la respectarea Legii 333/2003.
Vor fi organizate sesiuni de informare în şcoli, activităţi de informare a deținătorilor de bunuri şi valori cu privire la obligaţiile pe care le au, vor fi instruite persoanele vârstnice cu privire la eventualitatea comiterii unor furturi din locuinţe.

Ziua de 1 octombrie va fi rezervată prevenirii criminalității organizate.
Astfel, vor fi organizate dezbateri cu elevi, părinţi şi profesori. Vor participa elevi ai claselor IX-X din unităţile de învăţământ liceal din municipiul Dr.Tr.Severin, ocazie cu care vor fi prezentate filme, exemple din cazuistica poliţiei, vor avea loc discuţii interactive pe problematica victimizării prin consum de substanţe interzise sau traficarea persoanelor, exploatarea sexuală, prin muncă la “negru” şi se vor distribui pliante cu recomandări preventive. O temă de dialog o va reprezenta legislaţia specifică, lipsa de supraveghere a tinerilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi aderarea acestora la diferite grupuri infracţionale.

2 octombrie – ziua dedicată siguranţei rutiere
În această zi, poliţiştii se vor întâlni cu elevii din şcoli şi licee, atât din mediul urban cât şi rural. Vor fi abordate subiecte ca principalele cauze de producere a accidentelor rutiere şi respectarea regulilor de circulaţie pe drumurile publice de către toţi participanţii la trafic.
Poliţiştii vor organiza actvităţi de educaţie rutieră prin activarea „patrulelor şcolare” în 2 unităţi de învăţământ de pe raza municipiul Drobeta Turnu Severin (Şcoala Gimnazială nr. 14 şi Şcoala Gimnazială nr. 6), unităţi amplasate pe artere de circulaţie intens tranzitate, elevii dirijând traficul sub atenta îndrumare a unor poliţişti de la formaţiunea rutieră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS