16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiCujmirul, la vremea schimbărilor

Cujmirul, la vremea schimbărilor

Aici va fi construită stația de epurare din Cujmir (Foto: Claudiu Tudor)
Aici va fi construită stația de epurare din Cujmir (Foto: Claudiu Tudor)

Cujmirul lasă în urmă trecutul și se modernizează cu fiecare an.

Dunărea rămâne în urmă, departe, și drumul național curge spre județul  învecinat,  Mehedinți. Trecem de Obârșia de Câmp, casele și lanurile de grâu, floarea-soarelui și porumb se  înșiră de-a lungul drumului național, până ajungem în comuna Cujmir.
Despre Cujmir nu am auzit prea multe, localitatea se poate lăuda cu singurul   monument istoric ce datează din 1715, Biserica  „Sfinţii Voievozi“. Locaşul de cult a fost ridicat pe un loc mlăştinos, pe unde  treceau cara­vanele turceşti şi greceşti. Povestea locului spune că un haiduc, pe nume Gheorghe Tablaş, de prin aceste părți, ţi­nea calea celor care se îm­bo­­gă­ţeau pe spi­narea să­­­­racilor şi le lua toată avuția. În anul 1715 acesta a cons­­­truit, în lo­­cul unde s-au dat cele mai crâncene bă­tălii, un locaş de cult, iar după aceea a dis­părut şi ni­meni nu a mai ştiut ni­mic de el.
Recent, în presă s-a vorbit de localitatea Cujmir din cauza „luptelor“ dintre actualul primar și unii dintre angajați.
Le lăsăm pe toate deoparte și vrem să aflăm doar despre lucrurile bune din comună, despre drumul urmat de comunitate din cele trei sate Cujmir, Cujmirul Mic și Aurora, venind dinspre trecut, parcurgând prezentul spre viitor. Iar valoarea acestei treceri o dau doar oamenii, cei care sunt în fruntea comunei, dar mai ales localnicii.
Aici lucrurile încep să se miște, comuna începe să se ridice după o perioadă de decădere în perioada de după comunism. Au fost reabilitate grădinițele din comună, a fost reabilitată biserica, căminul cultural a intrat și el pe lista modernizărilor, parte din drumurile localității au fost asfaltate, iar altele își asteaptă rândul. Cujmirenii vor avea în anii următori apă și canalizare în gospodăriile lor, iar în localitate se va construi o stație de epurare.

Tinerii vor da viață acestei zone și acestei comune

Constantin Popa, primarul localității Cujmir (Foto: Claudiu Tudor)
Constantin Popa, primarul localității Cujmir (Foto: Claudiu Tudor)

Despre realizări și nerealizări ne vorbește Constantin Popa, primarul din Cujmir. Vorbește încet și apăsat, cu încredere. „Am venit aici să fac lucruri frumoase prin proiecte, prin comportament, prin atitudinea față de omul de rând.  Tinerii vor da viață acestei zone și acestei comune. Nu sunt sută la sută mulțumit, deoarece nu am găsit înțelegere la salariații primăriei, care au pus mai presus de problemele comunității problemele lor“, spune Constantin Popa.
Merge cu noi în toată comuna ca să vedem pentru ce se trudește de când este în fruntea localității. Ne arată grădinițele modernizate, una în Cujmir și cea de-a doua în satul Cujmirul Mic. „Am reabilitat două grădinițe, cea din Cujmir, atât la  interior, cât și pe exterior. Acum au apă curentă, grup social, se duceau copiii în fundul curții. În Cujmirul Mic am reabilitat grădinița, am refăcut-o din temelii, am făcut gard, locuri de joacă“, spune primarul și ne poartă după el, deschizând ușa fiecărei unități de învățământ.
A spus încă de la început că încrederea lui este în tineri și pentru ei modernizează căminul cultural. O construcție aparte în inima localității, despre care spune că ajunsese o groapă de gunoi. „Am un proiect pentru reabilitarea căminului cultural cu CNI și cu un pic de noroc și șansă o să primim fondurile necesare. Eu cred că acest cămin trebuie să fie mândria Cujmirului și a zonei. Sunt tineri în comună și este necesar să aibă un cămin cultural, să facem aici activități culturale și sportive“, spune primarul, deschizând ușa căminului. Aici, într-o încăpere laterală a amenajat sala de biblionet.

Apă, canalizare și asfalt

Drumul care face legătura între Cujmir și Vrata va fi reabilitat (Foto: Claudiu Tudor)
Drumul care face legătura între Cujmir și Vrata va fi reabilitat (Foto: Claudiu Tudor)

Am văzut în Cujmir o fântână cu țuțuroaie, o construcție aparte, pe ai cărei pereți doi cerbi străjuiesc o icoană a Fecioarei Maria. Cujmirenii mai folosesc astfel de fântâni, dar în curând vor avea în gospodăriile lor apă curentă de la rețeaua publică. Localitatea va beneficia de canalizare și de o stație de epurare. „Avem un proiect pentru apă și canalizare, este în grija firmei SC Secom SA din Mehedinți. Este un proiect pe două structuri, una pentru apă și canal de scurgere și cea de-a doua pe stația de epurare. S-a adjudecat licitația și în cel mai scurt timp va începe lucrarea la stația de epurare din satul Aurora. Aici lucrăm să deviem albia pârâului Drincea care trece prin zonă, ca să nu ne afecteze terenul pe care vor demara lucrările“, explică Constantin Popa, care a ținut să ne ducă până la albia pârâului Drincea. Un buldoexcavator sapă malul mâncat de apă.
Dacă ai drumuri bune, calea îți este deschisă să ajungi oriunde. Drumurile din Cujmir sunt unele ca în palmă, asfaltate, iar altele roase de trecerea timpului, cu gropi. Pe cele din urmă administrația locală vrea să le șteargă de pe harta localității. „Am asfaltat în jur de doi kilometri de drum din localitate. Este drumul care face legătura cu moara și cu Centrul socio-medical, cu biserica, cu liceul, cu cimitirul și localitatea Braniștea. Am primit de la Consiliul Județean Mehedinți fonduri și am asfaltat. Lumea este mulțumită. Așa ajung mai ușor în toate locațiile importante din comună. Nu ne oprim aici. Vom asfalta până în toamnă drumul care face legătura între comuna Cujmir și comuna Vrata, care nu a mai fost de mult timp asfaltat“, afirmă edilul comunei Cujmir.
Constantin Popa nu uită să ne povestească despre reabilitarea Bisericii „Sfinții Voievozi“, despre modernizarea bazei sportive și toate planurile pe care le gândește pentru comunitate.
După o întreagă zi de alergat prin cele trei sate ale Cujmirului, îl lăsăm pe Constantin Popa în fața primăriei. „Să mai veniți pe la noi. O să vă chemăm când inaugurăm Căminul Cultural“, spune acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS