15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDirecţia Judeţeană de Cultură a depistat lucrări neautorizate în zona de protecţie a monumentelor istorice

Direcţia Judeţeană de Cultură a depistat lucrări neautorizate în zona de protecţie a monumentelor istorice

Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniul Naţional Gorj a anunţat că de la începutul anului şi până în prezent au fost depistate şase cazuri de lucrări fără autorizaţie executate în zona de protecţie a unor monumente istorice. Potrivit instituiei, în perioada ianuarie-august 2018, funcţionarul public din compartimentul Monumente Istorice din cadrul DJC Gorj a oferit un număr de 106 consultări de specialitate (42 consultaţii directe, 36 consultaţii telefonice şi 28 în scris). Până la data prezentei informări, în cursul acestui an, s-au recepţionat un număr de 120 de documentaţii (unele cu completări ulterioare depunerii) în vederea obţinerii autorizaţiei de construire şi/sau desfiinţare pentru imobile aflate în ansambluri şi situri istorice, precum şi în zonele de protecţie ale monumentelor istorice, din mediul urban şi rural, dintre care au fost prezentate spre avizare 113 şi au fost eliberate un număr de 85 avize; pentru 28 documentaţii s-a dispus revenirea în comisie.

Şase sesizări pentru lucrări neautorizate

Activitatea de monitorizare și control la monumentele istorice s-a concretizat printr-un număr de 20 de controale la monumente istorice și un număr de 5 controale la monumente istorice în lucru, precum și participarea la o comisie de recepție a lucrărilor la un monument istoric (Centrul Militar). Până în prezent, în anul 2018 au fost trimise 6 astfel de sesizări privind lucrări executate neautorizat în zona de protecție a monumentelor istorice. A fost efectuat către Muzeul Județean Gorj Alexandru Ștefulescu un număr de 20 de predări de inventare de bunuri culturale mobile cu valoare arheologică, descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale. „Referitor la montorizarea aplicării prevederilor Ordonanței nr. 43/2000, privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, republicată, în scopul determinării prezenței sau absenței materialelor arheologice și/sau al protejării zonelor cu patrimoniu arheologic reperat, au fost eliberate 3 avize de specialitate pentru lucrări investiționale. Astfel, au fost evidențiate 4 zone cu patrimoniu arheologic reperat și au fost eliberate 3 Certificate de descărcare de sarcină arheologică și 11 verificări privind respectarea legislației în vigoare pentru cerectările arheologice desfășurate. Au fost soluţionate 15 solicitări referitoare la Ordinului 125/2011 al preşedintelui A.N.R.M., pentru modificarea si completarea Instructiunilor privind eliberarea permiselor de exploatare, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale nr. 94/2009”, a declarat Pompiliu Ciolacu, şeful Direcţiei pentru Cultură Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS