3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Premii în Anul Centenar pentru studenții Univeristății „Constantin Brâncuși”

Gorj: Premii în Anul Centenar pentru studenții Univeristății „Constantin Brâncuși”

Studenţii Universităţii „Constantin Brâncuşi”(UCB) din Târgu Jiu au fost premiaţi la Constanţa. La finalul săptămânii trecute s-a desfășurat la Constanța finala concursului de eseuri din cadrul proiectului „Tinerii României la Centenarul Marii Uniri”, implementat de Universitatea Ovidius, alături de alte universități partenere din țară: „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, „Ştefan cel Mare” din Suceava, „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu și Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, cu sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie. Studioul Regional Radio România Constanța, inițiator al acestui proiect fiind, de asemenea, unul dintre parteneri. Universitatea Constantin Brâncuși a fost reprezentată la acest eveniment de domnul profesor universitar doctor inginer, Liviu Cîrțână, prorector UCB și de lectorul universitar doctor, Sorin Vîrtop. De la lansarea sa în luna mai, proiectul „Tinerii României la Centenarul Marii Uniri” a avut ca obiectiv crearea unui cadru de întâlnire a studenților din diferite centre universitare pentru promovarea valorilor şi culturii naţionale şi a învaţamântului academic. Au fost organizate ateliere de lucru în comun în cadrul univeristăților și între instituții.

Eseuri realizate de studenţi

Una dintre etapele proiectului a constat în realizarea de eseuri de către studenți. Aceste eseuri ale studenților vor fi tipărite într-un volum colectiv special, ce va fi lansat la data de 1 Decembrie 2018. La acestea se vor adăuga lucrări ale unor cadre universitare și ale unor elevi din învățământul preuniversitar constănțean, dedicate și aniversării a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la țară. Dintre temele abordate pot fi amintite: „Rolul elitelor în dezvoltarea României moderne și contemporane” , ”Integritatea – valoare naţională a culturii româneşti”, „Reflectarea Marii Uniri în literatura română” , ”Impactul Marii Uniri în presa din România”, ”Contribuția Bisericii la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, ”Economie, justiție și societate la 100 de ani de la Marea Unire”, ”Contribuția Bisericii la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ”, ”Alba Iulia – simbol al României în anul Centenarului”, ”Economie, justiție și societate la 100 de ani de la Marea Unire” etc. La etapa finală a concursului de eseuri, care a avut loc la Constanța, au participat studenți din țară, ale căror lucrări au fost selectate anterior de către fiecare universitate în parte.
Premiile acordate
Au fost acordate 3 premii, astfel: Gheorghiu Elena, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu tema: Contribuția lui Miron Cristea în promovarea ideii de unitate națională a românilor Premiul I; Petrea Maria Cristina, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, având tema: Diplomația românească din timpul Marelui Război în slujba idealului Unirii Premiul al II-lea; Istudor Georgiana-Isabela, Universitatea „Constantin Brăncuși” din Târgu-Jiu, cu tema: Integritatea de caracter – ca premisa a sacrificiului total. Surprindere monumentala in viziunea lui Constantin Brâncuși Premiul al III-lea. De asemenea, Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu a mai reușit să mai obțină și două mențiuni la acest concurs. Tipărirea volumului colectiv se va face în luna noiembrie și va fi lansat în toate instituțiile partenere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS