13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAlexandru Potor, secretar de stat: Doar tinerii de până în 40 de ani pot salva depopularea satelor

Alexandru Potor, secretar de stat: Doar tinerii de până în 40 de ani pot salva depopularea satelor

Un secretar de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Alexandru Potor, este de părere că doar fondurile europene şi implicarea masivă a tinerilor în agricultură pot salva un domeniu strategic pentru ţara noastră şi mai ales se va limita depopularea masivă a satelor. Alexandru Potor a fost prezent luni la Târgu Jiu unde le-a prezentat primarilor din judeţ posibilităţile de finanţare a proiectelor în agricultură cu fonduri europene nerambursabile. Alexandru Potor a fost prezent la conferința regională a Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale, unde s-a anunţat că ţara noastră va beneficia în perioada următoare de suma de un miliard de euro pentru dezvoltarea fermelor şi înfiinţarea de sisteme de irigaţii. „Doar trei cifre aş putea spune că sunt extrem de relevante: 300 de milioane de euro vor fi alocaţi investiţiilor în ferme, adică 304 milioane de euro vor merge către ferme zootehnice. Se va ajunge la 450 de milioane de euro pentru ferme zootehnice, vegetale şi de familie. Vor mai fi investite sute de milioane de euro pentru zona de procesare. Per total 400 de milioane de euro, la care se mai adaugă 200 de milioane de euro pentru irigaţii fără contribuţie privată. Sunt proiecte prin AFIR care vor fi duse până la capăt şi implementate”, a spus Alexandru Potor, care a prezentat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală de până în 2020.

O implicare mai mare a tinerilor

Secretarul de stat Alexandru Potor a mai declarat că ar fi obligatoriu ca tinerii să se implice în mod activ în agricultură şi să folosească cea mai mare parte a fondurilor venite de la Uniunea Europeană. Potrivit secretarului de stat persoanele active în domeniul agriculturii au peste 40 de ani. „Până la 40 de ani sunt undeva la 12% şi peste 40 de ani sunt undeva la peste 87%. Asta este motivaţia pentru care trebuie să vorbim despre tineri în mediul rural. Astfel, se stinge toată esenţa satului românesc. Am insistat să punem pe tapet această problematică, întrucât urgenţa discuţiilor noastre este legată de aceste proporţii. Mi-aş dori să îi putem convinge pe tineri să investescă în agricultură, că este o ocupaţie onorabilă, nu către care te îndrepţi atunci când nu mai ai ce face. Este o activitate care asigură existenţa de zi cu zi şi traiul familiei”, a mai declarat Alexandru Potor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS