6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Gradul de colmatare al lacului de la Vădeni, care preia viiturile produse pe râul Jiu, este în scădere

Gorj: Gradul de colmatare al lacului de la Vădeni, care preia viiturile produse pe râul Jiu, este în scădere

Autorităţile din Gorj au anunţat că gradul de colmatare a lacului de la Vădeni a scăzut în ultimii ani. Astfel, procentul de colmatare ar fi ajuns la 64%, după ce în trecut era de peste 80%. Ciprian Florescu a precizat că au fost utilizate anumite procedee pentru eliminarea mâlului din lac şi astfel gradul de colmatare ar fi scăzut. „Este o informaţie importantă pe care am primit-o de la reprezentanţii societăţii care exploatează lacul de la Vădeni. Costurile cu decolmatarea sunt unele foarte mari şi presupun anumite etape care sunt parcurse într-un anumit timp. S-a apelat o altă formulă pentru decolmatare şi se pare că a dat rezultate. Vom urmări ceea ce se întâmplă în continuare. Din câte s-a spus gradul de colmatare a scăzut acum la 64%. Este un procent care ne dă speranţe, în măsura în care poate fi verificată situaţia la faţa locului pentru o confirmare”, a spus Ciprian Florescu, prefectul judeţului Gorj.

Creşte zona de siguranţă

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că este nevoie de decolmatarea lacului de la Vădeni pentru a creşte zona de siguranţă şi pentru a evita producerea de viituri mari pe râul Jiu. Ciprian Florescu a spus este posibil ca într-un an doi să se vadă şi efectele activităţii de decolmatare, care este posibilă doar la un debit foarte mare al apei. „Faptul că s-a produs decolmatarea lacului de la Vădeni este un fapt pozitiv, având în vedere că zona de siguranţă este în creştere. Pe râul Jiu în funcţie de precipitaţiile din amonte se produc periodic viituri. Astfel de lacuri, precum cel din zona de nord a oraşului Târgu Jiu au rolul de a atenua din puterea apei. Dacă sunt colmatate atunci nu mai au acelaşi rol. Acum au folosit procedeul numit barbotare sau turbinare şi s-a reuşit eliminarea mâlului şi a depunerilor. Vedem care va fi situaţia peste un an sau doi”, a mai declarat Ciprian Florescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS