24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Pregătiri pentru cea de-a X-a ediţie a Festivalului-concurs „Sara pe Deal” de la Ţânţăreni

Gorj: Pregătiri pentru cea de-a X-a ediţie a Festivalului-concurs „Sara pe Deal” de la Ţânţăreni

La sfârşitul acestei săptămâni, pe 10 iunie, la Ţânţăreni, Gorj, se va desfăşura o nouă ediţie a Festivalului-concurs de romanţe, cântec, joc şi port popular „Sara pe deal”. Festivalul reprezintă o invitaţie pentru tinerele talente de a se apropia cu speranţă, respect şi demnitate de cultura tradiţională şi de folclorul românesc. Manifestarea are un caracter competitiv care își propune să trezească în participanţi, dragostea pentru cultură și artă, de cunoaştere și respectare a valorilor folclorului nostru național și nu în ultimul rând, crearea unor punţi de prietenie între concurenţii veniţi din toată Oltenia şi chiar din toată ţara. Unicitatea acestui festival este conferită atât de frumuseţea fără seamăn a folclorului din această zonă etnografică dar şi, în mod special, prin desfăşurarea secţiunii de romanţă.

A zecea ediţie

Organizarea acestui festival-concurs de romanţe, cântec, joc şi port popular „Sara pe Deal”, de la Ţânţăreni, ajuns acum la cea de-a X-a ediţie, reprezintă valorificarea unui gen artistic păstrat la loc de cinste în cultura şi sufletul tuturor românilor precum şi punerea în valoare a tradiţiei muzical-interpretativă, autenticitatea cântecului şi portului tradiţional. Organizatorii își doresc ca şi ediţia din acest an să se contureze ca o reuniune artistică de excepţie, o sărbătoare, prin cântec şi tradiţii a românilor de pretutindeni. Organizatorii și partenerii își propun pe de o parte încurajarea tinerilor interpreți de romanță care să ofere o interpretare tradițională, ce vine din suflet, dar și încurajarea activităților de valorificare a folclorului și de afirmare prin cântec și dans tradițional popular al tinerilor talente.„Probele Festivalului-concursului: -Interpretare vocală- soliști de romanță; Interpretare vocală- soliști vocali. Coregrafie de grup dans popular tradițional, dans folcloric coregrafic. ORGANIZATORI: Consiliul Local şi Primăria Ţînţăreni. PARTENERI: Consiliul Judeţean Gorj, Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Artă Tîrgu Jiu Vă așteptăm duminică 10 iunie 2018  începând cu ora 12.00 la Căminul Cultural Florești din comuna Țânțăreni”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Festival de poezie şi artă plastică

Tot pe 10 iunie şi tot la Ţânţăreni, satul Floreşti, este programat Festivalul-concurs de poezie şi creaţie plastică Freamăt de codru”. Manifestarea a ajuns la cea de-a VIII-a ediţie şi este organizată de autorităţile locale împreună cu Biblioteca Judeţeană Gorj. Concursul „Freamăt de codru” îşi propune să antreneze elevii şi cadrele didactice în activităţi care să valorifice şi să dezvolte potenţialul creativ şi simţul estetic prin exprimarea emoţiilor şi sentimentelor prin poezie şi desen. Anul acesta fiind anul CENTENARULUI, tema la concursul de creaţie, va fi una impusă, intitulându-se sugestiv: „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”. Finalitatea şi impactul celor şapte ediţii desfăşurate deja ne motivează în continuarea concursului cu intenţia ca în timp să-şi câştige un renume la nivel naţional prin valoarea concurenţilor şi modul de organizare. Creaţiile trimise nu trebuie să mai fi fost premiate la vreun concurs sau să fi fost publicate. În cazul în care nu se va respecta această condiţie, concurentul va fi eliminat din concurs. Un elev poate participa cu o singură lucrare, în condiţiile respectării regulamentului. Un profesor poate coordona unul sau mai mulţi elevi, în condiţiile respectării regulamentului. Concursul se va desfășura duminică 10 iunie 2018 începând cu ora 10.00 la Muzeul „Mihai Eminescu” din satul Florești, comuna Țânțăreni. Poetul Mihai Eminescu a poposit pentru o scurtă perioadă în satul Floreşti. Aici există acum un muzeu şi se organizează anual manifestări dedicate lui Mihai Eminescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS