16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjApel către Guvern şi parlamentari pentru ca Exploatarea Minieră Roşia - cea mai mare din Sud-Estul Europei, să nu se închidă

Apel către Guvern şi parlamentari pentru ca Exploatarea Minieră Roşia – cea mai mare din Sud-Estul Europei, să nu se închidă

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia au trimis o scrisoare către Guvern, Ministrul Energiei, Anton Anton şi parlamenatrii de Gorj, pentru a face demersurile necesare astfel încât Cariera Roşia să nu se închidă. De ani de zile se tot aşteaptă o Hotărâre de Guvern prin care să fie deblocat procesul de realizare a exproprierilor, în vederea extinderii frontului de lucru. Reprezentanţii Sindicatului Liber EMC Roşia sunt cei care au trimis adresa şi care aşteaptă un răspuns urgent la cererile lor:

„Către,

Ministerul Energiei,

Domnului ministru Anton Anton

Domnilor senatori de Gorj, Florin Cârciumaru și Scarlat Iriza

Domnilor deputați de Gorj, Victor Viorel Ponta, Dan Vîlceanu, Mihai Weber, Alin Vasile Vacaru și Elvira Sarapatin.

Sindicatul Liber EMC Roșia, asociat la Federaţia Naţională Mine Energie, federaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ” Energie electrică , petrol şi gaze şi minerit energetic”, vă solicită să sprijiniți prin toate prerogativele funcțiilor dumneavoastră, proiectul Hotărârii de Guvern care se afla in dezbatere publică, privind aplicarea prevederilor Legii 255/2010, necesară continuării activităţii, conform licenţelor de funcţionare aprobate la Cariera Roşia de Jiu , din cadrul S. Complexul Energetic Oltenia S.A. Menționam ca este a patra oară în ultimii 5 ani, când se încearcă emiterea unei Hotărârii de Guvern privind aplicarea prevederilor Legii 255/2010 pentru cariera Roșia se Jiu si nu se reușește datorită unor interese locale sau naționale. În aceste condiţii, nu vor mai apărea cazuri de blocaj, pentru că au existat situaţii când negocierile cu proprietarii de terenuri ce trebuiau cumparate de companie, au dus la blocaje ale extinderii carierei și implicit ale excavatoarelelor de extracție a lignitului, existând riscul ca termocentralele sa nu mai beneficieze de materie prima ( cărbune ) punând in pericol sistemul național de energie și implicit populația României.

Cea mai mare carieră de cărbune din Sud-Estul Europei

Cariera Roșia de Jiu are un perimetru autorizat de 1.738,8 hectare, din care a ocupat până acum 1,456,7 hectare, pe raza a trei localități: Fărcășești, Bîlteni și Rovinari. Cărbunele la aceasta cariera este exploatat din anul 1973 și este cea mai mare carieră din Sud-Estul Europei, care avea inițial o capacitate de opt milioane de tone pe an, reevaluată la 4,5 milioane de tone pe an, dar din păcate în ultimii ani a extras circa 3 milioane tone pe an din cauza lipsei fronturilor de lucru, urmând ca în acest an sa fie oprite mai multe utilaje de mare capacitate din această cauză. „Declararea utilităţii publice pentru lucrarea de interes naţional, aduce avantaje economico – sociale, asigurând locurile de muncă, continuitatea activităţii, precum şi menţinerea şi dezvoltarea industriilor conexe. De asemenea, dispar preţurile exorbitante, precum şi situaţiile în care unele familii nu vor să vândă la prețul pieței, astfel că extinderea carierei este asigurată, fapt din care atât unitatea cât şi comunităţile adiacente au de câștigat. Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, precum şi Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local răspund nevoilor societăţii de preluare, în interes public, a imobilelor necesare realizării de lucrări publice, apărând în acelaşi timp şi dreptul proprietarului la o dreaptă şi prealabilă despăgubire. Sperăm cu toții ca de această dată, Hotărârea de Guvern, să fie susținută de factorii politici și emisă de către guvernul României”, potrivit Sindicatului Liber EMC Roşia.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS