24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMitropolitul Olteniei a slujit la Biserica „Sfinţii Împăraţi” din Târgu Jiu

Mitropolitul Olteniei a slujit la Biserica „Sfinţii Împăraţi” din Târgu Jiu

Municipiul Târgu Jiu găzduieşte în perioada 19 – 27 mai, cea de a XVIII-a ediţie a Zilelor oraşului, manifestare ce are în prim plan praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, ocrotitorii spirituali ai urbei de pe Jiu. Conform tradiţiei ultimilor ani, în mijlocul credincioşilor târgujieni s-a aflat luni, 21 mai, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Împăraţi” din centrul municipiului.

Manifestările închinate ocrotitorilor spirituali ai oraşului Târgu Jiu au debutat duminică seara, ora 19.00, cu săvârşirea Vecerniei unită cu Litia la Biserica închinată Sfinţilor Constantin şi Elena. A urmat, de la ora 21.00, o procesiune cu icoana Sfinţilor Împăraţi, la care au participat circa o mie de credincioşi, însoţiţi de peste 100 de preoţi din protoieriile Târgu Jiu Nord şi Târgu Jiu Sud, fundalul sonor fiind asigurat de Fanfara oraşului. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, procesiunea religioasă făcând parte din complexul de manifestări dedicate Zilelor municipiului Târgu Jiu, manifestări ce au marcat şi împlinirea a 612 ani de la prima atestare documentară a localităţii.

Momentele liturgice au fost încununate luni, 21 mai, în ziua de prăznuire a ocrotitorilor spirituali ai urbei de pe Jiu, cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită la Biserica „Sfinţii Împăraţi” de către IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a rostit cuvânt de învăţătură despre viaţa şi contribuţia Sfinţilor Împăraţi la libertatea şi promovarea religiei creştine, amintind că aceştia sunt apărătorii ai dreptei credinţe şi mijlocitorii noştri în faţa Tronului ceresc.
Manifestările organizate în cadrul Zilelor Municipiului Târgu Jiu cuprind numeroase spectacole de muzică ușoară, populară și folk, acțiuni cultural-artistice, expoziții, lansări de carte, târg al meșterilor populari din Oltenia, festival internațional de literatură și Festivalul Național de Teatru Zilele „Elvira Godeanu”. Ediția din acest an a Zilelor Municipiului Târgu Jiu este dedicată Centenarul Marii Uniri de la 1918 și cuprinde numeroase activități menite să marcheze așa cum se cuvine importanța pe care a avut-o municipiul Târgu Jiu în luptele din Primul Război Mondial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS