6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Pregătiri pentru o nouă ediţie a Festivalului internațional de literatură „Tudor Arghezi”

Gorj: Pregătiri pentru o nouă ediţie a Festivalului internațional de literatură „Tudor Arghezi”

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în parteneriat cu Biblioteca Județeană „ Christian Tell ”, Consiliul Local și Primăria Târgu Cărbunești, Ansamblul Artistic Profesionist „ Doina Gorjului ”, Liga Culturală „ Fiii Gorjului ” București, Universitatea „ Constantin Brâncuși ” și Uniunea Scriitorilor din România organizează ”, în perioada 17 – 20 mai, Festivalul internațional de literatură “Tudor Arghezi. Ajuns la cea de-a 38-a ediţie, festivalul omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori ce i-a dat literatura română de-a lungul timpului şi îşi propune să contribuie la stimularea pe criterii valorice a scrisului românesc contemporan, inclusiv pentru cunoaşterea şi promovarea operei argheziene, în ţară şi peste hotare. Festivalul se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu. Festivalul se desfăşoară la Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti, localitatea de obârşie a scriitorului.
SECŢIUNI CONCURS
I.Secțiunea «OPERA PRIMA» (volum de debut în poezie).
În vederea atribuirii acestui premiu, se vor cere propuneri de nominalizare unor edituri de prestigiu cu preocupări constante în promovarea pe criterii valorice a volumelor de debut tipărite în perioada mai 2017 – mai 2018.
II. SECŢIUNEA “CUVINTE POTRIVITE”, pentru volum de poezie în manuscris, deschis autorilor români nedebutaţi, având vârsta maximă de 47 ani. Manuscrisele nu trebuie să depăşească 100 pagini.
III. SECŢIUNEA «BILETE DE PAPAGAL», pentru grupaj de poezie.
La această secţiune pot participa poeţii ce-şi aşteaptă consacrarea, cu un grupaj de minim 10 (zece) poezii, într-un singur exemplar. La această secţiune vor mai fi acordate menţiuni ale unor edituri, fundaţii, reviste literare, posturi de radio etc., invitate în festival. Pentru această secţiune juriul are dreptul de a redistribui premiile. Câştigătorii locului I de la ultimele trei ediţii nu sunt acceptaţi în concurs.
IV. SECŢIUNEA DE ARGHEZOLOGIE, deschisă scriitorilor români pentru exegeze care au ca obiect de studiu viaţa şi opera lui Tudor Arghezi (studii publicate sau în manuscris).
În cadrul festivalului vor fi organizate lansări de carte, conferinţe de presă, întâlniri cu cititorii şi vizitarea muzeului “Tudor Arghezi”, din oraşul Târgu-Cărbuneşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS