10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMitropolitul Olteniei a slujit în Duminica Floriilor la Biserica „Sfinții Arhangheli” din Târgu Jiu

Mitropolitul Olteniei a slujit în Duminica Floriilor la Biserica „Sfinții Arhangheli” din Târgu Jiu

În Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, a Floriilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica paraclis mitropolitan “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din municipiul Târgu Jiu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane din Craiova, dirijat de prof. Victor Şapcă.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi în număr mare la slujba euharistică din Duminica a 6-a a Postului Mare, Mitropolitul Olteniei a explicat semnificaţia Intrării în Ierusalim a Mântuitorului Hristos. “Domnul a pregătit intrarea în Ierusalim prin minunea învierii din morţi a lui Lazăr, fapt ce a stârnit, pe de o parte, multă emoţie şi uimire, iar pe de altă parte, multă ură şi invidie din partea învăţaţilor iudei care vedeau mulţimile de oameni din ce în ce mai numeroase ce-L urmau pe Mântuitorul Iisus Hristos. Căci intrarea în Cetatea Ierusalimului a adunat mulţime mare de oameni animate de bucuria unei pregustări, chiar dacă nu pe deplin înţelese, a Împărăţiei cerurilor. O bucurie pe care cei care-L vor urma pe Mântuitorul Hristos o vor trăi permanent în Împărăţia cea veşnică. Prin intrarea în Ierusalim, ce precede săptămâna patimilor, răstignirea pe cruce şi apoi Învierea, Mântuitorul ne arată că El intră în Ierusalimul pământesc pentru ca, prin jertfa Sa pe cruce, să deschidă tuturor oamenilor Ierusalimul ceresc. Să reţinem însă că intrarea împreună cu Domnul în Ierusalimul ceresc trebuie însoţită de osteneala, nevoinţa şi înfrânarea noastră de la patimile şi ispitele acestei lumi, aşa precum Intrarea Domnului în Ierusalim a fost însoţită de patimile ce au precedat răstignirea pe cruce şi apoi Sfânta Înviere. Aşadar, intrând şi noi, precum Mântuitorul în Ierusalim, în bucuria acestei duminici căreia poporul nostru i-a dat nume de floare, Duminica Floriilor, să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu ca această frumoasă sărbătoare şi săptămâna care îi urmează să ne aducă multe roade bogate, spre a fi vrednici de marea bucurie a Învierii Domnului” a spus IPS Părinte Irineu. La final, Mitropolitul Olteniei a citit, după rânduială, rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie.
Biserica “Sfinţii Voievozi” din Târgu Jiu a fost ridicată între anii 1748 – 1764 pe locul unei bisericuţe din lemn temeluite în anul 1717. De-a lungul timpului a purtat mai multe denumiri: Biserica Negustorilor (după cei doi negustori Dobre Sârbu şi Radu Cupeţu care au contribuit esenţial la construirea ei), Biserica Domnească, Mănăstirea Domnească ( în jurul ei au existat chilii în care a functionat Şcoala Domnească) şi Catedrala din Târgu Jiu. Ca element de unicitate, pe tâmpla exterioară sunt pictaţi filozofi, prooroci şi sibile. În prezent biserica se ridică maiestuos într-un centru civic modern, în faţa Palatului administrativ din Piaţa Prefecturii, are forma de cruce specifică vechiului stil grecesc și se pare ca n-a suferit modificari esenţiale, în ciuda interventiilor succesive ce au avut loc de-a lungul timpului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS