7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAlertă de meningită la Motru după ce un copil a murit

Alertă de meningită la Motru după ce un copil a murit

Spitalul din Motru

Un copil de partru ani a decedat joi la Spitalul din Motru. Micuţul prezenta pete violacee pe corp, fiind suspect de meningită, în momentul în care a fost adus de păriţi la unitatea medicală. La scurt timp după ce a fost internat, copilul a intrat în stop cardio-respirator şi a decedat, cu toate că patru medici au încercat să îl salveze. Poliţiştii au deschis o anchetă pentru ucidere din culpă. „Polițiști din cadrul Poliţiei Municipiului Motru au fost sesizaţi de un reprezentant al Spitalului Motru, cu privire la faptul că un minor de patru ani a decedat, la această unitate, ca urmare a unor afecțiuni. La faţa locului s-a deplasat echipa operativă, formată din polițiști, care a constatat că minorul a fost adus la spital, de către părinţii săi, care locuiesc în localitate, având o stare febrilă şi în scurt timp a intrat în stop cardio-respirator. Au fost efectuate manevre de resuscitare, dar pacientul nu a putut fi salvat, fiind declarat decesul, cu diagnosticul de stop cardio-respirator şi posibil meningită. Pe tot corpul copilului au fost identificate pete de culoare violacee, cu dimensiuni de circa 0,5 cm, însă nu au fost constatate urme de violenţă. Cadavrul a fost ridicat şi transportat la morga Serviciului de Medicină Legală Gorj, în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cu exactitate a cauzelor decesului. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă“, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

Nu se fac ore în patru unităţi de învăţământ

În urma decesului micuţului de patru ani, care era înscris la Grădiniţa numărul 7 din Motru, autorităţile au intrat în stare de alertă, mai ales că alţi doi copii de la grădiniţa respectivă au ajuns joi la spital. A fost luată decizia ca în patru unităţi de învăţământ să nu se facă vineri ore şi să se treacă la dezinfecţie. Este vorba Grădiniţa numărul 7, Grădiniţa numărul 1, Creșa şi Clubul Elevilor, frecventat de micuţul de patru ani şi de fratele său mai mare. „Copilul a fost miercuri la grădiniţă şi nu a prezentat nici un fel de simptome de vreo boală. Este o grădiniţă cu program normal şi părinţii au venit la prânz să îl ia. Spre seară au apărut modificări bruşte ale stării de sănătate. Îi ardea capul, iar restul corpului era rece. Mai încolo au apărut bubiţele pe corp şi au decis să îl ducă la spital. Evoluţia lucrurilor a fost extrem de rapidă. A fost preluat de patru medici, între care unul pe urgenţe şi altul pediatru. A făcut stop cardio-respirator, au făcut manevrele de resuscitare şi nu a răspuns. A fost pronunţat decesul. Am decis ca urmare a celor întâmplate şi a suspiciunii de meningită să închidem trei unităiţi şi Clubul Elevilor pentru dezinfecţie“, a declarat primarul din Motru, Gigel Jianu.

Medicii de familie, mobilizaţi în tot oraşul

Medicii de familie din Motru au fost mobilizaţi joi de autorităţi să înceapă controale de urgenţă. Clubul Elevilor, unde era era înscris copilul de patru ani şi fratele său mai mare, este frecventat de mulţi copii din Motru, dar şi din comunele vecine. „Am transmis în municipiu tuturor părinţilor, mai ales de la unităţile de învăţământ închise, să meargă la control cu copiii, la medicul de familie. La grădiniţă s-au făcut controalele, dar copilul nu prezenta nici un simptom. Li se face control periodic tuturor copiilor“, a mai declarat primarul din Motru, Gigel Jianu. Acesta a precizat că a fost contactat de rudele micuţului decedat pentru a le acorda un loc de veci în cimitirul municipal.

Anchetă epidemiologică a DSP

Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, a declarat că o echipă din cadrul instituţiei a mers joi la Motru pentru a face o anchetă epidemiologică şi pentru a dispune măsurile de carantină necesare în astfel de situaţii. Nu trebuie să intrăm în panică. Trebuie să luăm măsurile necesare în toate zonele, conform procedurilor. „Facem o notă de informare la Ministerul Sănătăţii în legătură cu situaţia de la Motru. E o echipă pe teren care evaluează situaţia şi colectează datele necesare. Va fi întocmit un raport şi îl vom trimite forurilor superioare. La nivel local au fost dispuse măsurile necesare şi obligatorii. Să vedem care este situaţia cu acel club al elevilor, pentru că acolo vin copii din tot oraşul. Să nu se mai transmită în colectivităţi. Este o boală cu o evoluţie fulminantă. În mod clar trebuie evitat contactul cu alte persoane. Este o boala infecto-contagioasă care se transmite foarte uşor pe cale orală, aeriană, prin strănut, răsuflat. Evoluţia este rapidă, la nivel de ore. Trebuie să se meargă de urgenţă la spital pentru a beneficia de tratament de specialitate. Monitorizăm permanent situaţia de la Motru“, a declarat Marius Boeriu, directorul Direcţiei de Sănătate Gorj.

ISJ face verificări

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj face, de asemenea, verificări în zonă, pentru a se vedea dacă au fost respectate toate procedurile în astfel de situaţii. „Copilul nu era în timpul orelor. Nu a prezentat nici un simptom în timpul cât a fost la grădiniţă. Decizia de a nu se face ore vineri aparţine fiecărui Consiliu de Administraţie din cadrul fiecărei unităţi de învăţământ. Orele se recuperează, după un calendar stabilit tot la nivelul fiecărei şcoli. Urmează şi vacanţa intersemestrială de o săptămână şi ştiu că în timpul vacanţei autorităţile locale derulează în fiecare unitate activităţi de igienizare şi dezinfecţie“, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS