17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJudeţul Gorj, promovat la Târgul Internaţional de Turism de la Madrid

Judeţul Gorj, promovat la Târgul Internaţional de Turism de la Madrid

Consiliul Județean Gorj a promovat potențialul turistic al județului Gorj la Târgul Internațional de Turism FITUR Madrid – 2018. FITUR (Feria Internacional de Turismo – Târgul Internațional de Turism) este cea mai importantă manifestare expozițională dedicată turismului din Regatul Spaniei. Conform datelor oferite de către organizatorii FITUR, anul acesta au participat 140.120 de expozanți din 165 de țări într-un spațiu expozițional de 65.000 mp. Târgul a fost inaugurat de Regele și Regina Spaniei, aducând împreună 600 de oficiali de stat din întreaga lume, ambasadori, miniștri, reprezentanți ai țărilor și regiunilor participante. „Participarea judeţului Gorj în cadrul FITUR, alături de Ministerul Turismului din România, s-a bazat pe următoarele coordonate: o mai bună vizibilitate națională și internațională a județului Gorj ca destinație turistică din România cu potențial și perspective de dezvoltare; Dezvoltarea colaborării cu Ministerul Turismului din România, având în vedere acțiunile și proiectele viitoare de turism din România; În plan cultural, Gorjul reprezintă o destinație cultural-turistică unicat în lume prin Ansamblul Brâncușian „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu; Faptul că Gorjul are un potențial deosebit de tradiții, obiceiuri, muzică și dansuri populare a determinat o poziție privilegiată a județului pe harta culturală a țării; Participarea Județului Gorj la manifestările internaționale dedicate sărbătoririi Centenarului Unirii, expoziția de la Madrid fiind inclusă, ca tematică, în Programul Centenar”, a declarat Oana Paloş, purtătorul de cuvânt al CJ Gorj.

Judeţ partener al Ministerului Turismului

Județul Gorj, prin Consiliul Judeţean, a participat, fără a achita taxe de expoziție, la FITUR în calitate de co-expozant în cadrul standului organizat de Ministerul Turismului din România, județul Gorj fiind ales județ partener pentru acest eveniment. Ministerul Turismului a solicitat, de asemenea, prezența unui ansamblu folcloric și a unor meșteri populari care să promoveze tradițiile și meșteșugurile tradiționale românești. La standul de prezentare al României au participat cu obiecte tradiționale și demonstrații meșterii populari gorjeni Filomela Tiștere – țesătoare și Nicolae Rotaru – cioplitor, din partea Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, iar în perioada 20 – 21 ianuarie 2018, un grup folcloric al Ansamblului „Doina Gorjului” format din 3 perechi de dansatori și 4 instrumentiști. La desk-ul din cadrul Standului României alocat județului Gorj au participat Claudia Ileana Giurgiulescu și Carmen Meche- consilieri în cadrul Direcției Managementul Proiectelor și Relații Externe și Ovidiu Vasile Popescu, consilier. Pe parcursul zilelor de târg au fost susținute prezentări ale atracțiilor turistice din Gorj, fiind oferite materiale de promovare turistică și materiale informative despre Ansamblul monumental brâncușian „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu.

Expoziţii de produse meşteşugăreşti

În cadrul standului, pe toată perioada Târgului au fost expuse obiecte tradiționale românești create de meșterii populari (covoare oltenești, țesături, obiecte de lemn cioplite cu motive tradiționale) și au fost făcute demonstrații ale tehnicile de execuție. În cele două zile deschise publicului, grupul folcloric de la „Doina Gorjului” a susținut spectacole care s-au bucurat de aprecierea entuziastă a unui număr mare de vizitatori, cărora le-au fost oferite materiale de promovare a României și Gorjului. Spectacolele au fost transmise live pe facebook. Pe lângă prezentările generale, au fost realizate, împreună cu Ministerul Turismului și Ambasada României din Madrid, întâlniri B2B cu oficiali din România și Spania și au fost distribuite materiale de promovare ale județului Gorj, pliante informative, broșuri de prezentare a Gorjului, stick-uri conținând filme de prezentare turistică și economică a Gorjului și alte obiecte promoționale. La întâlniri au fost distribuite, de asemenea, cărți de vizită și oferte ale unor operatori de turism din Gorj, în vederea dezvoltării ulterioare a relațiilor comerciale și a concretizării ofertelor turistice. Pe parcursul Târgului, pe plasmele video de la stand a fost proiectat filmul de promovare turistică „Acasă la Brâncuși”. „Urmare a acestei participări, Ambasada României la Madrid a propus Județului Gorj dezvoltarea unui program cultural de spectacole și prezentări pentru comunitățile de români din Spania, pe parcursul anului 2018, dedicate sărbătoririi Centenarului Unirii. De asemenea, reprezentanții Ministerului Turismului au transmis mulțumiri și aprecieri conducerii Consiliului Județean Gorj pentru parteneriatul realizat în vederea participarea României la FITUR Madrid”, a mai declarat Oana Paloş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS