24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: ISU avertizează că nu se percepe taxe pentru emiterea autorizaţiilor de securitate la incendiu

Gorj: ISU avertizează că nu se percepe taxe pentru emiterea autorizaţiilor de securitate la incendiu

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) Gorj atrage atenţia că nu percepe niciun fel de taxe pentru emiterea de avize de securitate la incendiu. Conducerea Inspectoratului avertizează că nu susţine sub nicio formă foşti angajaţi ai instituţiei care s-au pensionat şi care şi-au deschis firme în domeniul întocmirii documentaţiilor care se depun la ISU pentru autorizarea unor spaţii. Augustin Malacu, inspectorul şef al ISU Gorj, a precizat că instituţia pe care o conduce nu percepe niciun fel de taxe şi eliberează în mod gratuit toate avizele solicitate de beneficiari. „Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj nu promovează, nu susţine foşti angajai ai instituţiei trecuţi în rezervă, pensionaţi şi care au firme şi care desfăoară activităţi de întocmire a documentaţilor de proiectare. Noi nu percepem niciun fel de taxe şi toate avizeze se eliberează în mod gratuit”, a declarat Augustin Malacu.

Grupuri care percep taxe pentru documentaţii

Potrivit şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, la nivel local şi chiar naţional au apărut infomaţii potrivit cărora s-ar percepe taxe foarte mari pentru eliberarea autorizaţiilor de securitate la incendiu. Augustin Malacu a respins informaţiile vehiculate şi a spus că la Gorj nu se percep niciun fel de taxe şi nimeni nu este obligat să lucreze cu un agent economic, ci poate să îşi întocmească singur documentaţia pentru obţinerea avizului necesar şi obligatoriu. „În ţară au apărut discuţii la persoane fizice, agenţi economici. Ar fi apărut firme cu foşti angajaţi ai noştri sau persoane fizice autorizate care lucrează pe lângă firme de proiectare şi care percep taxe pentru întocmirea documentaţiilor necesare în vederea eliberării autorizaţiei de securitate la incendiu. Noi nu obligăm pe nimeni la nimic. Fiecare îşi face unde doreşte documentaţia. Noi doar verificăm actele şi nu percepem taxe, nu trimitem oamenii niciunde. Nu există taxe la ISU pentru avizul de securitate la incendiu”, a spus Augustin Malacu.
Şedinţă de instruire pentru obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a organizat ieri o instruire a factorilor responsabili în domeniul situaţiilor de urgenţă din judeţ. Augustin Malacu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, a declarat că instruirea, organizată la sediul Prefecturii Gorj, a avut ca obiectiv prezentarea etapelor care trebuie parcurse de instituţii şi agenţii economici pentru obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu. De asemenea, cei prezenţi la discuţii au fost informaţi asupra riscurilor pe care şi le asumă, dacă nu obţin avizul de securitate la incendii. „Era normal să avem o astfel de instruire cu factorii cu responsabilităţi, beneficiari, investitori, verificatori de proiecte, proiectanţi. Vrem să asigurăm un plus de siguranţă cetăţenilor. Sunt nişte obligaţii legale şi este vorba şi de sancţiuni care se aplică în cazul neerespectării prevederilor legale”, a mai spus şeful ISU Gorj.

Zeci de şcoli nu au autorizaţia

Augustin Malacu a mai declarat că o altă problemă legată de securitatea la incendiu vizează unităţile şcolare, unde încă mai sunt paşi de făcut pentru obţinerea documentelor necesare. Şeful ISU Gorj a spus că există destule şcoli care nu au autorizaţia de securitate la incendiu, dar care sunt în faza de completare a dosarelor. Este vorba de zeci de unităţi şcolare de pe raza judeţului Gorj. „Noi nu avem probleme cu alte instituţii în privinţa acordării avizului de securitate la incendiu, ci doar cu unităţile de învăţământ de pe raza judeţului. Trebuie să intre în legalitate şi vor primi acest aviz. Este o problemă sensibilă cea a autorizării şcolilor din judeţ. Toate şcolile pe care le aveam noi în evidenţă Unii au obţinut o parte din documentaţii. .Prima dată se acordă un aviz, după care se obţine şi autorizaţia. Sunt în diferite faze. Mai există unităţi de învăţământ fără documentele respective, dar toate fac demersuri.”, a menţionat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. La începerea anului şcolar în Gorj erau peste 70 de unităţi de învăţământ care nu deţineau autorizaţia de securitate la incendiu emisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS