8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Autorităţile fac ultimele pregătiri pentru alegerile de la Teleşti

Gorj: Autorităţile fac ultimele pregătiri pentru alegerile de la Teleşti

Astăzi este ultima zi în care partidele politice pot depune candidaturi pentru alegerile parţiale de la Teleşti. Scrutinul este organizat pentru stabilirea unui nou primar, în locul edilului Romulus Bâldea. Acesta a demisionat din funcţie pentru că nu mai putea ocupa poziţii publice pentru trei ani de zile, după ce a pierdut defintiv un proces cu Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit lui Sorin Arjoca, subprefectul de Gorj, ultima zi pentru depunerea canditaturilor este data de 17 octombrie. Candidaturile vor rămâne definitive pe 24 octombrie. Până atunci urmează să fie completat cu membrii partidelor politice Biroul Electoral de Circumscripţie al UAT Teleşti. De asemenea, pe 28 octombrie vor fi aleşi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare din comuna respectivă, a mai spus Sorin Arjoca. În total pentru scrutinul din 5 noiembrie vor fi organizate 4 secţii de votare, iar până în prezent există şase candidaţi, toţi reprezentând partide politice.

Buletinele de vot vor fi tipărite la Deva

Subprefectul de Gorj a precizat că buletinele de vot vor fi tipărite la Deva. Este vorba de 2.300 de buletine de vot. E nevoie de o cantitate mai mică de hârtie şi autorităţile judeţene nu doresc să achiziţioneze o bobină de 400 de kilograme de hârtie, necesarul pentru Teleşti fiind de doar 50-60 de kilograme. Sorin Arjoca a mai spus că a fost solicitat ajutorul autorităţilor din Deva, unde vor avea loc, de asemenea, loc alegeri parţiale. Hârtia va fi procurată de aici, fiind într-o cantitate mai mare şi tot la Deva vor fi tipărite şi buletinele de vot pentru Teleşti. „Nu avem nevoie de o cantitate aşa de mare de hârtie, ci de doar foarte puţină. La Deva sunt alegeri pentru postul de primar de municipiu şi vor tipări multe buletine de vot. Am vorbit să le tipărim şi noi acolo. Nu avea rost să cumpărăm atâta hârtie. Am mai procedat astfel şi la alte alegeri şi nu au fost probleme. Nu trebuie să risipim fondurile”, a spus Sorin Arjoca, subprefectul de Gorj.

Program pentru eliberarea cărţilor de identitate

Potrivit legii, exercitarea dreptului de vot se poate realiza numai în baza unui act de identitate valabil, prin act de identitate înțelegându-se atât cartea de identitate, cât și cartea de identitate provizorie și buletinul de identitate. Alegătorii din Teleşti sunt invitaţi să îşi verifice cărţile de identitate şi să îşi obţină altele valabile, dacă sunt probeme din acest punct de vedere: „Potrivit dispozițiilor art. 19 alin.(3) din O.U.G. nr. 97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligaţia să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate, prezentand documentele cerute de lege. Documentele necesare eliberării unei cărţi de identitate sunt menționate pe site-ul nostru www.evpgorj.ro la secțiunea EVIDENȚA PERSOANELOR. În situaţia în care solicitantul actului de identitate nu poate prezenta certificatele de stare civilă şi/sau documentul care face dovada adresei de domiciliu, soluţionarea cererii se va face prin eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, cu termen de valabilitate de 1 an. În acest sens, solicitantul va trebui să anexeze cererii 3 fotografii tip buletin. Contravaloarea cărţii de identitate este de 7 lei, iar contravaloarea cărții de identitate provizorii este de 1 leu. În cazul Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor TÎRGU JIU, contravaloarea actelor de identitate se achită la sediul acesteia. Directorul executiv al Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor TÎRGU JIU poate acorda scutire de la plata cheltuielilor de producere şi eliberare a actelor de identitate pentru persoanele care fac obiectul unor măsuri de ocrotire şi de protecţie socială şi/sau nu realizează venituri, respectiv: copiii orfani, abandonaţi şi persoanele în vârstă aflate în unităţi de ocrotire şi de protecţie socială, persoanele cu handicap, ori care beneficiază de ajutor social, în baza documentelor care atestă faptul că solicitantul se află într-una dintre aceste situaţii”, a declarat Doinel Popescu, directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS