Gorj: O cruce închinată Ecaterinei Teodoroiu, la Muzeul Crucilor de la Măceşu

Muzeul este dechis de mai mulţi ani


Ecaterina Teodoroiu, Eroina de la Jiu, va fi pomenită printr-o cruce sfinţită la Târgu-Cărbuneşti. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Primăria oraşului Târgu Cărbuneşti, organizează joi, începând cu ora 11.00, la Muzeul Crucilor de la Măceşu, Târgu-Cărbuneşti, o ceremonie prilejuită de sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci. Este cea mai veche Sărbătoare închinată Lemnului sfânt, care în popor este numită şi Ziua Crucii. Cu acest prilej va fi amplasată şi sfinţită de către un sobor de preoţi o cruce închinată eroinei Ecaterina Teodoroiu, care în 22 august a împlinit 100 de ani de la trecerea în eternitate. Pe 13 septembrie 2013 a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceșu, care adăposteşte numeroase cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele.

Unic în România


Obiectele au fost strânse din aproape toate zonele judeţului, unde obiceiurile diferă de la o localitate la alta. Potrivit conducerii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, muzeul de la Măceşu este unic în România şi la nivel european prin sutele de cruci şi icoane pe sticlă şi lemn pe care le adăposteşte: „Este un muzeu care are de la un an la altul tot mai mulţi vizitatori. Este unic în România şi poate la nivel european prin complexitatea colecţiei şi uniciattea acestora. Au legătură cu tradiţiile funerare. Sunt obiecte extrem de vechi cu o încărcătură emoţională şi artistică populară profundă”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

27 septembrie 2017

Craiova: Minor prins la volan pe strada Ecaterina Teodoroiu

Un echipaj de siguranță publică din cadrul Secției 1 Poliție Craiova, aflându-se, azi noapte, în jurul orei 2.30, în serviciu de patrulare pe strada Ecaterina Teodoroiu, a oprit în trafic pentru control un autoturism condus de către minorul C. ...

Sumarul ediției de miercuri, 22 noiembrie 2017

Top