6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjInundaţii în Gorj – arhiva Parchetului Judeţean a intrat la apă

Inundaţii în Gorj – arhiva Parchetului Judeţean a intrat la apă

 Pompierii au fost chemaţi să evacueze apa din Parchetul Judeţean
Pompierii au fost chemaţi să evacueze apa din Parchetul Judeţean

Mai multe localităţi din Gorj au fost inundate ieri din cauza precipitațiilor abundente. Cele mai multe probleme au fost înregistrate în Târgu Jiu.
Astfel, pompierii din municipiu au fost solicitați să intervină, luni dimineață, pentru evacuarea apei de la subsolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Au fost afectate şi dosare, dar este vorba de documente casate. „Este vorba despre o inundație. Au fost afectate, dar foarte puțin, dosare care sunt deja casate și care urmează să fie predate la Arhiva Națională. E vorba de dosare definitive, foarte vechi. Au fost solicitați cei de la Arhiva Națională, cărora oricum trebuia să li se facă predarea. Dosarele au fost inventariate, întâmplător, chiar cu o lună înainte, în vederea predării, deci consecințe nu au fost decât manageriale, din cauza inundației“, a declarat Dan Marian Pena, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Vor avea un sediu nou

În zonă a intervenit un echipaj de pompieri cu o motopompă. „Noi am chemat pompierii, dar până să vină dumnealor ne-am gospodărit cu ce am avut. Ne-am speriat pentru că avem arhiva la subsol. A fost inundată zona de garaje. În zona de arhivă, unde exista pericolul, dosarele erau deja inventariate pentru a fi predate spre topire. Noi ne-am gospodărit cu o pompă. Pentru că pânza freatică a orașului este la suprafață, nu a mai făcut față sistemul de canalizare și a ieșit apa de la intrarea noastră în garaj și de acolo a intrat în garaj. Nu sunt documente în pericol. Erau dosare cu termen de păstrare expirat și urmează să le predăm. Nu avem spații, așteptăm clădirea nouă. Suntem în faza de proiectare, urmează să se liciteze proiectantul. Sperăm ca până la sfârșitul anului să demarăm activitățile“, a declarat Michaela Teodorescu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Inundaţii pe mai multe străzi din municipiu

În urma avertizărilor meteo și a problemelor apărute ca urmare a ploilor torențiale căzute în ultimele 12 ore, conducerea SC Aparegio Gorj SA a dispus dublarea personalului, la punctele de lucru din Runcu și Șușița. Totodată, s-a luat și măsura suplimentării personalului de la Stația de tratare a apei Dealul Târgului. Urmare a debitului crescut al precipitațiilor, au fost mobilizate echipele de intervenție ale SC Aparegio Gorj SA și SC Edilitara Public SA. Acestea au acționat încă de duminică noapte în municipiu, acolo unde au fost înregistrate probleme în preluarea apelor pluviale. S-a intervenit pe străzile: Tudor Vladimirescu, 16 Februarie, Gladiolelor, 23 August, Măgura, Bicaz, Primăverii. De asemenea, echipele au mai acționat în zona Lido, în cartierul Pandurașul, dar și la subsolurile blocurilor din zona Debarcader. Intervenția s-a făcut cu utilajele specifice din dotare și a vizat rețelele de canalizare, precum și gospodăriile cetățenilor. Echipele de intervenție vor monitoriza, în continuare, situația și vor acționa acolo unde se înregistrează probleme.

Au intervenit şi drumarii pe DN 67

Peste 20 de angajaţi din cadrul Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale au acţionat ieri pe DN 67, între Vâlcea şi Târgu Jiu, pentru desfundarea podeţelor. Din cauză că multe podeţe sunt subdimensionate, apa a pătruns pe carsabil. S-a acţionat inclusiv cu motopompe. „Am avut peste 20 de oameni care au lucrat la desfundarea
podeţelor. Au venit multe resturi împreună cu apa şi a ieşit pe carosabil. Se circulă în condiţii de carosabil umed“, a declarat ieri Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale. În același timp, pompierii au fost solicitați să intervină și în satul Văcarea, din comuna Dănești, unde mai multe gospodării au fost inundate. Până marți, la ora 10.00, județul Gorj se află sub avertizare cod portocaliu, fiind anunțate ploi abundente și instabilitate atmosferică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS