6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Fermierii, aşteptaţi la APIA să depună cererile de plată unice, fără să fie penalizaţi

Gorj: Fermierii, aşteptaţi la APIA să depună cererile de plată unice, fără să fie penalizaţi


Fermierii din Gorj încă mai pot depune la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) Gorj, cererile unice de plată, în campania 2017, fără să fie penalizaţi. În momentul de faţă,situaţia depunerii cererilor de plată unice, în campania 2017, se prezintă astfel: totalul cererilor unice depuse la zi este de 12.162 de cereri, reprezentând o suprafaţă agricolă de 36.104 de hectare. Termenul limită de depunere a cererilor fără penalizări este15 mai 2017. Potrivit lui Constantin Negrea, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, fermierii vor putea depune în anul 2017, la sediile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o singură cerere de plată pentru obţinerea subvenţiilor, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producţie vegetală. Aceştia trebuie să fie fermieri activi. Modalitatea de verificare a criteriului de „fermier activ”, schemele de sprijin, condiţiile şi cerintele specifice fiecarei scheme, sunt reglementate de prevederile OUG numărul 3 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Penalizări de 1% pe zi

Campania de primire a cererilor unice de plată a început pe 1 martie şi se va încheia pe 15 mai fără penalităţi, respectiv 16 mai – 9 iunie cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. „Suprafaţa eligibilă a exploataţiei trebuie să fie de minimum un hectar, iar suprafaţa parcelei agricole de minimum 0,3 hectare, cu excepţia celor de culturi permanente – viţă de vie şi pomi fructiferi, care au dimensiunea minimă de 0,10 hectare. În cazul fermierilor care primesc sprijin cuplat pentru culturile de legume cultivate în sere şi solarii, plăţile se acordă cu condiţia ca suprafaţa eligibilă a exploataţiei pentru care sunt solicitate sau trebuie acordate plăţi unui fermier să fie de minimum 0,3 hectare. Este de precizat că pe 2 mai este şi termenul limită pentru depunerea cererilor de plată pentru motorina utilizată în trimestrul I din 2017. Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare pentru anul 2017 depun cererile de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în trimestrul respectiv, precum şi documentele prevăzute de Ordinul MADR 1.727 din 2015 pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare şi control, precum şi a formularisticii necesare aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură”, a declarat Constantin Negrea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS