22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSimulare de cutremur cu victime, la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu

Simulare de cutremur cu victime, la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu


Autorităţile din Târgu Jiu au organizat astăzi un exerciţiu cu forţei şi mijloace în teren, prin care a fost simulată intervenţia în cazul producerii unui cutremur urmat de un incendiu la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Exerciţiul a debutat la ora 10,00, în curtea interioară a instituţiei de învăţământ. Acţiunea a avut în vedere producerea unui cutremur în zona Vrancea, în urma căruia a fost afectat şi judeţul Gorj, respectiv clădirea Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”. Imobilul este unul din cele mai vechi din Târgu Jiu. La clădire s-a acţionat ca în cazul producerii unor avarii majore, urmate de un incendiu. La faţa locului au fost prezente echipaje complexe de intervenţie, respectiv pompieri, echipe de descarcerare, echipaje de intervenţie în zone cu victime.

Elevi „răniţi” în urma cutremurului

Exerciţiul a simulat inclusiv rănirea unor elevi, iar echipele de intervenţie i-au scos din clădire şi le-au acordat primul ajutor, până la preluarea de către ambulanţe: „Între orele 10:02-11:00 s-a desfăşurat acţiunea de evacuare a elevilor şi a cadrelor liceului sub coordonarea personalului desemnat să îndeplinească atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă din cadrul colegiului şi a reprezentanţilor din cadrul Inspecţiei de Prevenire. Exerciţiul a vizat situaţia în care, din cauza undelor seismice care au afectat clădirea, în spaţiile interioare ale liceului s-au desprins elemente de construcţie ce au produs traumatisme elevilor.
O persoană a prezentat dureri lombare şi parestezii la nivelul membrelor inferioare, iar şase persoane au fost rănite. În urma desfăşurării acţiunii de evacuare a colegiului şi a efectuării prezenţei de către cadrele responsabile s-a constatat lipsa a doi elevi, posibil prinşi dub dărâmături. Unul dintre elevii dispăruţi participa la orele de curs în clasa numărul 6 – parter, iar cel de-al doilea în clasa numărul 10 – etaj. În urma desfăşurării operaţiunilor de căutare-salvare, cei 2 elevi au fost evacuaţi de forţele de intervenţie. Unul dintre elevi prezenta sindrom de strivire – cod roşu, iar celălalt prezintă o fractură deschisă a membrului inferior drept – cod galben. Pe fondul panicii create şi a neglijenţei, muncitorii care efectuau lucrări de mentenanţă în acoperişul construcţiei au lăsat acţionat un flex care a luat foc din cauza suprasolicitării motorului, fapt ce a condus la apariţia focarului iniţial. Obiectivele exercitiului: verificarea viabilitatii documentelor de organizare si desfasurare a interventiei in astfel de situatii; verificarea cooperarii intre institutiile cu atributii in gestionarea unui cutremur pe teritoriul judetului Gorj; verificarea pregatirii pentru interventie a institutiilor participante; pregatirea psihologica a efectivelor şi acordarea asistentei medicale de urgenta prespitaliceasca”, a declarat Traian Şuţă, reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS