5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinisterul Energiei vrea să vândă un pachet de 15% din acţiunile CEO

Ministerul Energiei vrea să vândă un pachet de 15% din acţiunile CEO

Guvernul a solicitat mai multor ministere ca până în data de 15 octombrie să elaboreze un calendar privind vânzarea unor pachete de acţiuni la mai multe companii ale statului. Ministerul Energiei a propus vânzarea unor pachete de acţiuni la Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica şi la Rompetrol. La Complexul Energetic Oltenia va fi vorba de o ofertă publică primară de majorare de capital, prin vânzarea unui pachet de 15,29% din acţiuni, statul urmând să păstreze controlul asupra companiei. Guvernul intenţionează să valorifice pachete minoritare de acţiuni la mai multe companii deţinute de ministere, iar în acest sens a fost aprobat Memorandumul „Necesitatea valorificării unor pachete de acţiuni deţinute de stat la societăţi”. Documentul a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 8 septembrie 2016.

Propunerile de privatizare ale Ministerului Energiei

Potrivit documentului elaborat şi aprobat de către Guvern, sumele obţinute în urma vânzării acţiunilor de la Complexul Energetic Oltenia vor rămâne la dispoziţia companiei şi vor fi utilizate în bugetul de investiţii: „Complexul Energetic Oltenia: ofertă publică primară de majorare de capital (15,29%), pe piaţa de capital conform HG 87/2013, statul păstrând în continuare pachetul majoritar. Hidroelectrica: ofertă publică primară de majorare de capital (15%), pe piaţa de capital conform HG 1066/2013, statul păstrând în continuare pachetul majoritar. Rompetrol: vânzarea unui pachet de acţiuni de 26,7% din acţiunile deţinute de stat, prin licitaţie publică cu strigare…Sumele obţinute din vânzarea acţiunilor vor rămâne la dispoziţia companiilor: CE Oltenia, Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, CN APM Constanţa şi vor fi utilizate pentru finanţarea investiţiilor acestora”, potrivit documentului elaborat de către Guvern.

Şi-a propus profit anul acesta

Procesul de vnzare a unui pachet minoritar de acţiun la Complexul Energetic Oltenia a început în urmă cu peste 4 ani, însă niciodată nu s-a reuşit respectarea termenelor propuse. Potrivit specialiştilor, un astfel de proces poate dura între şase luni şi un an şi jumătate. La un moment dat, erau vehiculate şi sume pe care compania va încerca să le obţină pe acţiuni, respectiv zeci şi chiar 200 de milioane de euro. Conform reprezentanţilor Complexului Energetic Oltenia este important şi momentul în care sunt vândute acţiunile, acesta putând fi determinant în ceea ce priveşte creşterea valorii obţinute în urmă vânzării. Compania a încheiat anul trecut cu pierderi de 900 de milioane de lei, însă în acest an a disponibilizat aproape 900 de angajaţi şi şi-a propus un profit de 4 milioane de lei. La nivelul Complexului Energetic Oltenia a fost numit luna trecută şi un nou Consiliu de Supraveghere, care are misiunea de a desemna un nou Directorat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS