8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTraian Băsescu, despre situaţia Complexul Energetic Oltenia: Ne apropiem de zona iresponsabilităţii

Traian Băsescu, despre situaţia Complexul Energetic Oltenia: Ne apropiem de zona iresponsabilităţii

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat sâmbătă la Târgu Jiu că trebuie făcut tot ce se poate pentru menţinerea capacităţii de a da sistemului energetic lignit, iar despre Complexul Energetic Oltenia a afirmat: „Ne apropiem de zona iresponsabilităţii, cu privire la un domeniu strategic fundamental”, potrivit Mediafax.

„După înscăunarea marelui Ciurel, cu sprijinul senatorului Şova, al deputatului Ponta, Complexul a ajuns în situaţia în care a ajuns şi este un complex industrial de a cărui funcţionare ţine în mod major viaţa cetăţenilor din Gorj. Am spus de mulţi ani că trebuie găsită soluţia mixului energetic, un mixt între hidro şi producţia de energie pe lignit, pe cărbune în general, în aşa fel încât toată energia să fie competitivă. Nu au vrut. Au fost destui deştepţi care au spus «nu ţinem competiţie. Este o competiţie incorectă!»”, a declaratTraian Băsescu.

Fostul preşedinte a afirmat că vrea să atragă atenţia asupra unui aspect care va obliga Guvernul să gândească: „În curând se împlinesc 30 de ani de la darea în funcţiune a primului reactor nuclear de la Cernavodă, care produce 900 de MW. Va intra în revizie pentru doi ani, iar la CEO se pregăteşte reducerea masivă a producţiei şi accentuarea şomajului. Sigur, ca om care nu este în funcţie executivă, nu pot avea o decizie. Dar atenţionez de la Târgu-Jiu că trebuie făcut tot ce se poate ca CEO să-şi menţină capacitatea de a da sistemului energetic lignit. Este esenţial pentru că atunci când se va opri reactorul 1 şi mă tem că se opreşte în 2017, nu o să ştim şi nu o să mai prididim cu importul de cărbune, pentru a ne pune termocentralele în funcţiune”.

În ce priveşte efectul pe care l-ar putea avea o eventuală întrerupere a activităţii la Complexul Energetic Oltenia, Băsescu a spus că „este un element esenţial care trebuie tratat politic şi soluţionat prin decizie politică, nu neapărat economică, pentru că decizia de a avea o Românie independentă energetic este în primul rând o decizie politică”.

Săptămâna trecută, administraţia CEO a propus sindicatelor întreruperea activităţii la mai multe sucursale, în următoarele trei luni, ceea ce ar însemna ca sute de salariaţi să stea acasă. Conducerea companiei a mai anunţat că intenţionează să desfiinţeze 2.000 de posturi, începând cu data de 1 iulie 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS