22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Zeci de mineri au protestat la Cariera Peşteana

Gorj: Zeci de mineri au protestat la Cariera Peşteana

Minerii vor să afle criteriile potrivit cărora au fost făcuţi agenţi de pază
Minerii vor să afle criteriile potrivit cărora au fost făcuţi agenţi de pază

Câteva zeci de mineri au protestat în această dimineaţă în faţa sediului administrativ al Carierei Peşteana din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că şefii CEO intenţionează să închidă perimetrul minier Peşteana Sud, astfel că aproximativ 40 de ortaci s-au strâns în curtea unităţii şi au aşteptat ca cineva din partea administraţiei să vină să stea de vorbă cu ei.

Nu vor să fie agenţi de pază

La Cariera Peşteana Sud lucrează aproximativ 200 de mineri, dintre care 90 vor fi transferaţi la Direcţia de Pază, iar restul vor fi redistribuiţi la alte cariere. Cei care urmează să devină agenţi de pază sunt nemulţumiţi că nu vor ocupa posturi similare la alte cariere din cadrul CEO. Minerii susţin că mulţi dintre ei au fost trecuţi abuziv la Direcţia de Pază şi cer acum explicaţii conducerii Carierei. Mai mult, unul dintre protestatari a susţinut că fostul director al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Ion Vulpe, s-a întors în sistemul energetic după ce a fost eliberat din penitenciar, în urma unei condamnări la cinci ani de închisoare alături de fostul lider al PDL Gorj, Ionel Manţog. „Cariera Peşteana Sud se va închide. Oamenii nu vor fi redistribuiţi. Sunt liste făcute să treacă oamenii la Pază. Sunt trecuţi să ia şi ordonanţa cu prepensionare. Oamenii mai au doi ani şi şase luni să iasă la pensie. Ei nu plătesc decât doi ani. Ei ce fac apoi cu cele şase luni lipsă. Domnul Vulpe a fost arestat, a fost în puşcărie şi apoi l-au angajat. Cu noi nu se întâmpla aşa. A fost angajat politic. Sunt mulţi oameni care au trecut la pază. Nu a venit nimeni la noi de la CEO. Sunt mai mulţi poliţişti. Stăm degeaba. Vrem să vedem pe ce criterii ne-au trecut la Pază, cu data de 1 iunie. Au venit cu listele şi ne-au spus că suntem trecuţi la Pază şi asta a fost tot. Ei se ceartă cu liderii de sindicat şi se răzbună pe noi”, a mai spus unul dintre minerii care vor lucra la Direcţia de Pază.

Înfiinţarea Direcţiei respectivă a fost gândită pentru a prelua din personalul care nu va mai avea unde să fie încadrat în urma restructurărilor. La faţa locului era aşteptat să ajungă Daniel Antonie, şeful Diviziei Miniere din CEO. Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, a declarat că se aştepta ca minerii să protesteze, însă acestora li s-a oferit un loc de muncă în cadrul companiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS