21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoduri de gheaţă în bazinul hidrografic Jiu în ultimele 24 de ore

Poduri de gheaţă în bazinul hidrografic Jiu în ultimele 24 de ore

Pe râul Jiu, în ultimele 24 de ore, nivelurile şi debitele au fost staţionare şi în scădere pe cursul superior, în creştere pe cel mijlociu şi în scădere pe cursul inferior.
Nivelurile pe râul Jiu, la staţiile hidrometrice, se situează sub Cotele de Apărare.
Pe afluenţi şi celelalte râuri interioare, nivelurile şi debitele au fost staţionare şi variabile în întreg bazinul. Fenomenele de iarna pe râuri au fost în extindere şi intensificare:
– pod de gheaţă: Rostoveanu (judeţul Hunedoara), Ac.Fântanele, Scaieşti (judeţul Dolj), Târgu-Cărbuneşti (judeţul Gorj).
– pod de gheaţă cu ochiuri: Jiu amonte Rostoveanu, Câmpu lui Neag, Lonea, Jieţ (judeţul Hunedoara), Turburea, Novaci, Bustuchin, Pojaru (judeţul Gorj).
– gheaţă la mal: Negoieşti (judeţul Dolj), Bărbăteni, Iscroni, Buta, Lonea, Livezeni, Daraneşti, Peştera Bolii, Strambuta, Polatistea (judeţul Hunedoara), Teleşti, Baia de Fier, Ciocadia, Săcelu (judeţul Gorj).
Cantităţile maxime de precipitaţii şi grosimea maximă a stratului de zăpadă înregistrate în interval în bazinul hidrografic Jiu:
– la SH Petroşani:13.5 l/mp la Lazăru; strat de zăpadă: 60 cm la Jiu amonte Rostoveanu, Rostoveanu, Buta.
– la S.G.A. Gorj: 13.5 l/mp la Rovinari; strat de zapada: 27 cm la Novaci
– la S.G.A. Mehedinţi: 13.5 l/mp la Closani; strat de zăpadă: 38 cm la Tarnita
– la S.G.A. Dolj: 18.6 l/mp la Zaval; strat de zăpadă: 15 cm la Goicea.
Cantităţile de precipitaţii înregistrate pe teritoriul judeţului Dolj au fost: 4.0 l/mp la Filiaşi, 4.2 l/mp la Răcari, 7.9 l/mp la Podari, 18.6 l/mp la Zăval, 3.5 l/mp la Scaieşti, 5.5 l/mp la Negoieşti, 8.3 l/mp la Albeşti, 8.0 la Breasta, 5.3 l/mp la Călugarei, 9.2 l/mp la Drăgoia, 9.0 l/mp la Goicea, 9.2 l/mp la Gabru, 11.9 l/mp la Afumaţi, 5.5 l/mp la Fântanele, 5.2 l/mp la Băileşti, 9.9 l/mp la Pieleşti.
PE AFLUENŢI ŞI RÂURILE INTERIOARE debitele şi nivelurile la staţiile hidrometrice au fost staţionare şi uşor variabile: (- 1 cm…+ 1 cm ), situându-se sub COTELE DE APĂRARE.

Conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, precum şi de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, în următorul interval de 24 de ore, nivelurile şi debitele vor fi în general staţionare.
Formaţiunile de gheaţă existente vor fi în extindere şi intensificare. Se va intensifica curgerea de naboi (zăpadă îngheţată în albie).

Conform diagnozei INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în scădere până la valoarea de 3500 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie (care este de 4950 mc/s). Debitul Dunării aval Porţile de Fier a fost în scădere la Gruia şi Calafat.
Pe fluviul Dunărea, conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Porţile de Fier, debitul afluent prognozat în secţiunea Baziaş pentru astăzi ora 06.00 = 3390 mc/s
Debite defluente instantanee la PF1 si PF2, la ora 06.00:
Debitul defluent la PF1 = 1096 mc/s; Debitul defluent la PF2 = 3357 mc/s

În următorul interval de 24 de ore, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA-CNPH, va fi în scădere până la valoarea de 3400 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie ( care este de 4950 mc/s). Pentru intervalul 13.01.2019– 17.01.2019, conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (sectţunea Baziaş) va fi în creştere până la valoarea de 3900 mc/s, la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie (4950 mc/s).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS