6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Cartea „Florin Mugur şi poetica exasperării” se lansează mâine

Craiova: Cartea „Florin Mugur şi poetica exasperării” se lansează mâine

Luni, 3 decembrie, de la ora 17.30, la Librăria Cărtureşti Craiova din Electroputere Parc Mall are loc lansarea cărţii Florin Mugur şi poetica exasperării de Xenia Negrea. Despre Florin Mugur, despre destinele trăite în comunism și despre carte vor vorbi: Nina Aurora Bălan, Ştefan Vlăduţescu, Nicoale Coande şi Cătălin Ghiţă.

Profesorul Eugen Negrici scrie pe coperta a patra a volumului: „Pe punctul de a fi complet uitat de un mediu cultural cum este cel de astăzi, fără o miză reală, descumpănit, prăbuşit în mediocritate şi agitat de curiozităţi mărunte, poetul Florin Mugur este, în sfârşit, subiectul unui studiu şi încă al unuia excepţional, care l-ar fi aruncat în perplexitate pe acest intelectual de rasă, nevrotic, oripilat de nevoia de a ieşi din casă şi care şi-a făcut din anonimizare o politică de supravieţuire.

Autoarea a înţeles nuanţat starea de spirit a celui care, ca minoritar terorizat şi fără speranţă ce era, a crezut că lumea se poate înnoi sub flamura roşie pentru ca tot el după 1956, să-şi asume (precum mulţi alţi intelectuali evrei de bună credinţă) rătăcirea şi să încerce, cu efort şi pierderi de substanţă umană – să se smulgă din ea”.

Florin Mugur a fost poet, prozator, eseist. Absolvent al Şcolii de Literatură, coleg de generaţie cu Nicolae Labiş, a ajuns, în 1973, redactor al Editurii Cartea Românească din Bucureşti, unde a rămas până la sfârşitul vieţii. Aici, după mărturiile scriitorilor care au colaborat cu el, Mugur şi-a făcut o misiune din protejarea literaturii bune. Având posibilitatea să descifreze sistemul din interior şi din exterior, Mugur îi secunda pe scriitori în a-şi cosmetiza volumele, în aşa fel încât să nu fie respinse de cenzură. Destinul lui Mugur se conturează ca destinul unui ins luat prin surprindere, dacă nu chiar trădat de istorie şi din această experienţă a istoriei a învăţat să se dedubleze, să se „sinucidă social”, după cum a spus în repetate rânduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS