21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎnaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, la ceas aniversar

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, la ceas aniversar

Astăzi, 16 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împlineşte 61 de ani de viaţă. Cu acest binecuvântat prilej, rugăm pe Bunul Dumnezeu să păzească în pace, sănătate şi lungime de zile pe Arhipăstorul nostru, „drept învăţând cuvântul Adevărului Său”.

Biografia IPS Părinte Mitropolit Irineu se scrie începând cu 16 noiembrie 1957. S-a născut în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea. Părinţii Înaltpreasfinţiei Sale, Gheorghe şi Maria Popa, l-au însemnat cu numele de Ioan la Taina Sfântului Botez. Tot de la ei, Părintele Mitropolit a dobândit o frumoasă educaţie creştină, îndreptată cu precădere spre slujirea lui Dumnezeu. Alături de tatăl său a început să cânte în strana bisericii din localitatea natală, ca mai apoi, adolescent fiind, (în anul 1974) să intre ca frate în obştea Mănăstirii Frăsinei. A început între timp cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova (1975). În perioada 1981-1985 s-a înscris la cursurile Institutului Teologic Universitar de la București. încununându-şi studenţia prin susţinerea tezei de licenţă cu titlul „Cunoaşterea lui Dumnezeu şi ideea de epectază la Sfântul Grigorie de Nyssa”. După facultate a îmbrăcat haina monahală, fiind afierosit cu numele Irineu. A urmat hirotonia întru ierodiacon (1985) şi ieromonah (1986).

În anul 1985 a fost admis la Şcoala doctorală a Institutului Teologic din Bucureşti, la disciplina teologie patristică. Tema lucrării a fost „Politica religioasă a împăratului Iustinian”, sub coordonarea pr. prof. dr. Ştefan Alexe. În perioada 1986-1987, a urmat cursuri de limbă şi literatură franceză în cadrul Facultăţii de Litere a Universității din Grenoble, Franţa, continuându-şi studiile doctorale în specialitatea teologie dogmatică la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge” din Paris (1987-1990). În urma susţinerii tezei cu titlul „La Personne et la communion des personnes dans la theologie de Saint Basile le Grand”, elaborată sub coordonarea ştiinţifică a pr. prof. dr. Boris Bobrinskoy, a obţinut titlul de doctor în teologie, cu calificativul „Magna cum laude”. Programul de cercetare a fost îmbogăţit prin numeroase studii, cursuri şi specializări internaţionale. Amintim aici de perioada didactică de la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris, unde a predat, între anii 1990 şi 1991, cursul de Istoria Bisericii Universale. În anul 1991 este numit profesor de teologie dogmatică şi morală la Facultatea de Teologie din Craiova, catedră pe care o conduce şi în prezent. Activitatea profesorală a IPS Părinte Mitropolit se completează de asemenea printr-o frumoasă colaborare cu Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, unde a predat teologie morală între 1999 şi 2001. În perioada 2002-2005, IPS Părinte Irineu a urmat cursurile doctorale din cadrul Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu~ din Craiova. În 2005 a primit titlul de doctor în drept civil, cu calificativul „Magna cum laude”, prezentând teza cu titlul „Raportul dintre preceptele morale creştine şi normele juridice”, coordonată de regretatul acad. prof. dr. Ion Dogaru.

În calitate de decan al Facultăţii de Teologie din Craiova (2008-2015), a construit un sediu modern pentru prestigioasa instituţie de învăţământ teologic din Bănie şi a pus bazele Şcolii Doctorale „Sfântul Nicodim”.

Din 22 noiembrie 2010, Părintele Mitropolit Irineu activează ca membru de onoare al Academiei Române.

În completarea activităţii didactice, IPS Părinte Mitropolit Irineu a dezvoltat o neobosită şi rodnică lucrare de cercetare, publicând sute de studii, cărţi şi articole de înaltă ţinută academică. Este de ajuns să amintim aici despre: „Iisus este Acelaşi, ieri şi azi şi în veac”, un laborios tratat de hristologie, publicat la Editura Mitropolia Olteniei, „Experienţe mistice la Părinţii orientali”, vol. I-II, „Iconomia plinirii vremilor în Iisus Hristos”, lucrări publicate la aceeaşi editură, „La Personne et la communion des personnes dans la théologie de Saint Basile le Grand”, lucrare prefaţată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi publicată anul acesta la Editura BASILICA a Patriarhiei Române. Ultima lucrare semnată de IPS Părinte Mitropolit se intitulează „Biserica în actualitate sau actualitatea Bisericii”, publicată la Editura Academiei Române, Bucureşti, 2018.

 

Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Înaltpreasfinţite Părinte Mitropolit!

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS