6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIsidor Răducea: Vrem transparenţă totală în cheltuirea banului public

Isidor Răducea: Vrem transparenţă totală în cheltuirea banului public

Fostul vicepreşetinde al PNL Dolj şi fost consilier local , Isidor Răducea, a transmis o scrisoare deschisă parlamentarilor doljeni prin care solicită transparenţă totală în cheltuirea banului public, pe care o redăm în continuare:
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PARLAMENTARII DIN DOLJ

Stimați parlamentari ai Doljului, doriți să MODIFICĂM LEGEA PENTRU O TRANSPARENȚĂ TOTALĂ ÎN CHELTUIREA BANULUI PUBLIC ȘI  PENTRU A ELIMINA DISCRIMINAREA ÎNTRE BUGETARI?

Dacă un simplu cetățean dorește să afle ce salariu are și cum îl cheamă pe un angajat care își desfășoară activitatea în cadrul unei autorități publice centrale sau locale, NU ESTE POSIBIL decât dacă acesta deține o funcție de conducere sau de control. La nivelul județului Dolj sunt peste 9.000 de angajați în instituțiile subordonate Consiliului Local Craiova sau Consiliului Județean Dolj (direct sau indirect), iar peste 90 % dintre aceștia nu au obligativitatea depunerii Declarației de Avere și a Intereselor, conform Legii 176/2010 privind integritatea și exercitarea funcțiilor și demnităților publice deoarece aceștia nu ocupă funcții de conducere sau de control. VI SE PARE NORMAL, având în vedere că și aceștia sunt plătiți din bani publici?

Conform art. 1. din Legea 176/2010, alin. (1) dispozițiile prezentei legi se aplică următoarelor categorii de persoane care au obligația declarării averii și a intereselor:

Punctul 31. Persoanele cu funcții de conducere și de control, precum și funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special, care își desfășoară activitatea în cadrul tuturor autorităților publice centrale ori locale sau, după caz, în cadrul tuturor instituțiilor publice.

Deci angajații din instituțiile subordonate Cosiliului Local sau Județean (direct sau indirect), cu funcții de execuție (peste 90%) nu se încadrează în aceste prevederi legale, iar dacă dorești să afli cum îl cheamă pe un anumit angajat, NU ESTE POSIBIL deoarece numele și prenumele sunt considerate DATE CU CARACTER PERSONAL conf. Legii 667/2001 precum și a Deciziei Î.C.C.J. nr. 37/2015, publicată în M.O. al României nr. 51/2016, fiind exceptate de la liberul acces al cetățenilor, la informațiile de interes public, potrivit prevederilor art.12 alin.1 lit. d din Legea 544/2001. Iar dacă dorești să afli ce salariu are, NU ESTE POSIBIL deoarece conform art. 163, alin. 1 din Legea 53/2003 – Codul Muncii –salariul este confindențial, CHIAR DACĂ ACESTA ESTE PLĂTIT DIN BANI PUBLICI. De ce aceste prevederi legale sunt aplicabile doar anumitor bugetari?

Considerând că orice cetățean trebuie să aibă acces la astfel de informații, în spiritul transparenței și pentru eliminarea discriminării între bugetari, propun tuturor parlamentarilor din Dolj, indiferent de apartenența politică, să facă demersurile necesare pentru întocmirea unui proiect de modificare și completare a Legii 176/2010, mai exact art. 1, alin. (1),  punctul 31, privind integritatea și exercitarea funcțiilor și demnităților publice, în sensul că: ”toate persoanele care își desfăsoară activitatea în cadrul tuturor autorităților publice centrale ori locale sau, după caz, în cadrul tuturor instituțiilor publice, să aibă obligativitatea depunerii Declarației de Avere și a Intereselor, precum și funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special.”

Cu considerație,

Răducea Isidor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS