12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUniversitatea din Craiova neagă existenţa unui contract cu Academia Diplomatică din Rusia

Universitatea din Craiova neagă existenţa unui contract cu Academia Diplomatică din Rusia

Universitatea din Craiova prin rectorul său, prof. univ. dr. Cezar Spînu, îşi exprimă nemulțumirea faţă de implicarea numelui Universității din Craiova în comunicatul Ministerului rus de Externe, din data de 10 octombrie, referitor la semnarea unui Memorandum cu Academia Diplomatică a respectivului Minister (http://www.ucv.ro/media). Sperăm că este vorba doar de o regretabilă neînțelegere și că această confuzie va fi grabnic și cu bună-credință corectată, în sensul onestei informări a opiniei publice asupra situaţiei reale, inclusiv prin publicarea acestui material.
Universitatea din Craiova nu are cunoștință de intențiile Ministerului de Externe Rus de a crea o comisie de experți ruso-română şi nu a existat niciun contact între instituţia noastră şi Academia Diplomatică citată sau cu alţi reprezentanți ai Ministerului.

Universitatea din Craiova consideră că o asemenea intenție ar fi trebuit stabilită la nivel diplomatic și transmisă universității înainte de comunicarea ei în media. În acest sens, Universitatea din Craiova cere sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României pentru a clarifica această situație.

Universitatea din Craiova a stabilit cu mai bine de 250 de universităţi din întreaga lume parteneriate pentru îmbunătăţirea şi diversificarea ofertei educaţionale şi de cercetare. Instituţia noastră este membră în numeroase organizaţii, asociaţii, platforme universitare internaţionale (vz. www.ucv.ro), în aşa fel încât nivelul de dezvoltare pe care l-am atins în domeniul relaţiilor internaţionale este un real atu regional și național.

Ieri, a fost transmis un comunicat al Ministerului de Externe al Rusiei în care se menţiona crearea unei comisii de experţi ruso-români pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural. Crearea acestei comisii este prevăzută în Memorandumul pe care Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova planifică să-l semneze, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, citată de Rador. Crearea comisiei comune vine pe fondul ofensivei diplomatice și de soft-power a Rusiei în România din ultimii ani, de când postul de ambasador la București a fost preluat de Valeri Kuzmin.

Memorandumul dintre Universitatea din Craiova și Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe ar urma să fie semnat cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România, potrivit sursei citate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS