17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: „Etape în cunoașterea Sistemului Solar“, la Muzeul Olteniei

Craiova: „Etape în cunoașterea Sistemului Solar“, la Muzeul Olteniei

Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova continuă miercuri, 10 octombrie, la ora 12.00, seria manifestărilor înscrise în cadrul proiectului cultural-educativ Muzeul – o Școală Altfel, cu conferința „Etape în cunoașterea Sistemului Solar“, printr-o serie de videoproiecții susținute de lector univ. dr. Emil Marinescu de la Departamentul de Geografie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova.
Este o lecție de astronomie vizând cunoașterea corpurilor din Sistemul Solar de-a lungul timpului. Etapele cunoașterii încep încă din antichitate cu observarea celor 6 planete vizibile cu ochiul liber pe cerul nopții. Parcurgând toate etapele evoluției societății umane se ajunge în prezent la observarea numeroaselor corpuri cerești din Sistemul Solar cum sunt: planetele, sateliții naturali, asteroizii, cometele.
În cunoașterea Sistemului Solar se evidențiază 3 mari etape:
– etapa antichității;
– etapa marilor descoperiri geografice marcată de contribuțiile lui Galileo Galilei, Kepler, Copernic și Newton;
– etapa modernă în care zborurile cosmice și plasarea sondelor spațiale a permis cunoașterea a mii de corpuri cerești prezente în Sistemul nostru Solar.
La manifestare vor participa studenţii Departamentului de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova, Departamentului de Biologie și Ingineria Mediului al Facultății de Horticultuară a Universităţii din Craiova îndrumați de lector univ. dr. Emil Marinescu şi prof. univ. dr. Elena Gavrilescu, precum și elevii Liceului cu Program Sportiv Petrache Trișcu și Colegiului Tehnic Costin D. Nenițescu – domeniul protecția mediului îndrumați de profesorii de specialitate Maria Dumitru și Marian Neacșu, respectiv Iulia Cristea.
Evenimentul coincide cu perioada în care se desfășoară manifestări cultural-educative dedicate Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic (4-10 octombrie), sărbătoare internaţională a ştiinţei şi tehnologiei şi a contribuţiilor acestora la îmbunătăţirea condiţiei umane, anul acesta având deviza Spațiul unește lumea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS