24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTeatrul Național ”Marin Sorescu” în turneu la Chişinău

Teatrul Național ”Marin Sorescu” în turneu la Chişinău

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova va participa la „Reuniunea Teatrelor Naționale Românești”, ediția a IV-a, găzduită de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, în perioada 20.09 – 30.09.2018.
Evenimentul ce va aduce în capitala Republicii Moldova producții ale teatrelor din Craiova, Sibiu, Iași, Târgu Mureş, Timișoara şi București, este dedicat Centenarului Marii Uniri şi este axat pe lucrări din dramaturgia românească.
Invitat încă de la prima ediție, Teatrul Național ,,Marin Sorescu” din Craiova va participa și în acest an cu spectacolele ,,Gaițele”, respectiv,,Cealaltă țară”.
Pe 27 septembrie, ora 19:00, Naționalul craiovean prezintă spectacolul „Gaițele”, de Al. Kirițescu, în regia lui Alexandru Boureanu. Din distribuţie fac parte
Tamara Popescu, Costinela Ungureanu/Ramona Drăgulescu, Petronela Zurba, Alina Mangra, Romaniţa Ionescu, Geni Macsim, Raluca Păun, Ioana Andone, Cătălin Vieru,  Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Cătălin Miculeasa, Ioana şi Romana Vicol.
„Gaițele” (sau „Cuibul de viespi”) este una dintre comediile de valoare ale perioadei interbelice din dramaturgia națională, iar acțiunea piesei are loc chiar în Craiova. Dramaturgul Al. Kirițescu creionează portretul savuros al micii burghezii, poate cea mai apropiată de comedia caragialiană, prin virulența satirică și valoarea literară incontestabilă. Cele trei oltence, Aneta, Zoia și Lena, îndrăgostite de spectacolul morții celorlalți, sunt aidoma celor trei Erinii din mitologia greacă (la noi ar fi numite mai simplu, cobe), doar că în cheie minoră, bavardă, profețind neantul prin ton vesel-apocaliptic, dedulcit la țâfnă și sarcasm, așa cum alții sunt la coliva parastaselor.Kirițescu e senzațional și azi pentru că, în bună parte, nici noi nu ne-am schimbat: ne place să ne dăm în spectacol și reușim de minune.
Pe 28 septembrie, ora 19:00, compania teatrului craiovean urcă pe scenă cu spectacolul  „Cealaltă țară”, după texte de Herta Müller, în regia lui Alexandru Istudor, unde Romaniţa Ionescu, Adrian Andone, Ștefan Cepoi, Gabriela Baciu, Marian Politic, Corina Druc, Vlad Udrescu şi Raluca Păun vor fi, pe rând, acasă și în cealaltă țară.
„Cealaltă ţară” este un scenariu dramatic de Alexandru Istudor, după trei romane de Herta Müller, care urmărește istoria personajului Irina și a familiei acesteia din România anului 1989, precum şi a încercărilor acestora de a părăsi ţară cu destinaţia Germania. Piesa explorează o serie de aspecte asociate cu emigrarea, fenomen legat intrinsec de istoria recentă a României, drama șvabilor din Banat care plătesc cu asupra de măsură pentru dorința de a emigra în țara străbunilor, opulenta Germanie occidentală.
La Craiova, ne reîntâlnim cu „Gaițele” pe 1 noiembrie, ora 19:00, iar cu „Cealaltă țară”, la începutul anului viitor, pe 23 ianuarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS