21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFestivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, la Craiova

Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, la Craiova

Craiova va fi gazda Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, ce se va derula în perioada 16 – 21 septembrie. De asemnea, va avea loc şi decernarea Premiilor anuale ale Academiei Internationale Mihai Eminescu.
Programul ediţiei a VI-a a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu” este:

DUMINICĂ , 16 septembrie 2018
• Primirea poeţilor – Hotel Europeca

LUNI, 17 septembrie 2018
Ora 10:00 – Muzeul de Artă – Ceremonia de deschidere a Festivalului
• Cuvânt de bun venit al oficialităţilor locale
• Intermezzo muzical: Dan Bozgan
• Acordarea premiilor anuale ale Academiei Internaţionale “Mihai Eminescu”
Ora 13:00 – Prânz
Ora 18:00 – Filarmonica Oltenia – Recital poetic internaţional; Intermezzo musical
Ora 20:00 – EPOCA; Poezie și muzică

MARŢI, 18 septembrie 2018
Ora 10:00 – Biblioteca Judeţeană “Aristia şi Alexandru Aman”; Lansări de carte: Tikvet Fikret – Marea de azur, Slavco Almăjan – Un pește a sărit din acvariu, Lulzim Tafa – Teuta, Cioran – Dacă m-aş fi aruncat în Sena (în limba maghiară de Attila Balász), Maria Miraglia – Star dust – Polvere di stelle, Dmytro Tchystiak – Teme-te de memorie!, Jeton Kelmendi – Rănile Cuvântului (în limba română de Nicolae Dabija).
Ora 13:30 – Primăria Municipiului Craiova, întâlnire cu Mihail Genoiu, Primarul Craiovei
Ora 14:00 – Prânz

Ora 18:00 – Teatrul de Vară din Parcul “Nicolae Romanescu” – Recital poetic internaţional; Concert de muzică populară susţinut de Ansamblul “Maria Tănase”
Ora 21:00 – Cină

MIERCURI, 19 septembrie 2018
Ora 09:00 – Mic dejun
Ora 10:00 – Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj – Recital poetic internațional – Despre viitorul poeziei şi al moştenirii spirituale
Ora 12:30 – Consiliul Județean Dolj, discuții cu Președintele Ion Prioteasa

Ora 18:00 – Colegiul Naţional “Elena Cuza”, Craiova – Recital poetic internaţional; Discuţii cu elevii despre rolul culturii în epoca tehnologiilor de azi şi de mâine
Ora 21:00 – Cină
Ora 22,00 – Centrul Vechi din Craiova, „Poezia în stradă”

JOI, 20 septembrie 2018
Ora 9:30 – Deplasare la Calafat
Ora 12:00 – Muzeul de Artă din Calafat  – Recital poetic internațional: “Poezia anulând frontierele”
• Intermezzo muzical: Grupul vocal „Amadeus“, condus de prof. Dan Vană
• Amplasarea bustului lui Mihai Eminescu în parcul ce-i va purta numele
Ora 14:00 – Ceremonia de acordare a Marelui Premiu al Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, ediția a VI-a, precum şi a Premiului Special
Ora 22:00 – Centrul Vechi al Craiovei – Maraton poetic nocturnVINERI, 21 septembrie 2018
Plecarea poeţilor.

La întânirea cu poezia lumii

Craiova a fost dintotdeauna calea imperială a circulației marilor valori culturale și științifice dinspre noi spre lume și invers. Aici au luat naștere idei îndrăznețe în domeniul tehnicii, în matematică și în fizică, dar și în muzică și literatură. Nume precum Constantin Brâncuși, Gheorghe Țițeica, Nicolae Vasilescu-Karpen, Alexandru Proca, Theodor Aman, Corneliu Baba, Nicolae Coculescu, Simion Stoilov, Gogu Constantinescu, Nicolae Titulescu, Lola Bobescu, Ion Țuculescu, Marin Sorescu etc. au contribuit decisiv la progresul științei mondiale, la emanciparea gustului pentru frumos și la consolidarea ideilor umaniste fundamentale, schimbând chipul României de-a lungul timpului.
De aceea, e aproape firesc ca în fiecare an, mari poeți ai lumii să poposească la Craiova, spre a-l cinsti pe Mihai Eminescu, printr-un reflex normal de a impune emoția și visarea, căci, dacă visezi, cireșii vor înflori a doua oară în suflet.
Din fericire, poeții nu fac politică, nu emit doctrine și nu sunt supuși puterii. Pentru un creator a scrie înseamnă a fi liber. Dacă poezia nu se impune, ci se expune, cum spunea Paul Celan, autorul ei devine o ființă liberă, poate epuizată, dar atât de fericită. Și, în egală măsură, va fi fericit și cititorul.
Puțini la număr, mai ales în ultima vreme, poeții au dreptul să fie ascultați, atunci când afirmă că pe steaua lor nu există noroi și ură, ci doar dragoste.
Poeții invitați la cea de-a VI-a ediție a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ (16-21 septembrie 2018), dedicată Marii Uniri de la 1918, au privilegiul să fie prezenți la Craiova, într-un moment aniversar, cu o profundă reverberație istorică și astfel împreună vom cinsti prin intermediul cuvântului acest timp magic, cu răsfrângeri de lumină desferecată și cu speranțe în zorii bucuriei adevărate.
Căci, oriunde vei fi, să urmăm îndemnul lui Vintilă Horia, olteanul care a scris capodopera Dumnezeu s-a născut în exil: „Călător pe aprinse poteci / Peste văi ca o umbră amară / Pe izvorul de seară tremurând când te-apleci / Adu-ți aminte de Țară “.
Poate, mai mult ca oricând, trebuie să ne-amintim de țară, de strămoși, de istorie, de jertfele înaintașilor și, îmi place să cred, că acest Festival merită să fie un prilej minunat de întâlnire cu alții, de prietenie, de prețuire a frumosului și a emoției artistice.
Nutresc speranța că tot mai mulți spectatori, tineri dar și politicieni, ce mereu sunt ocupați, vor fi părtași la manifestările poetice și muzicale de la Filarmonica Oltenia, din Parcul Romanescu, de la Colegiul Național „Elena Cuza“ etc.
Pentru că poezia este pâinea de fiecare zi a celor care încă mai visează.
Ion Deaconescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS