10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopiii s-au împrietenit cu noile animale de la Zoo Craiova

Copiii s-au împrietenit cu noile animale de la Zoo Craiova

Familia Grădinii Zoologice din Craiova are, începând din această săptămână, noi membri. Este vorba de doi cerbi lopătari, doi urşi coati, o căprioară şi un păun ce au fost aduși de la Grădina Zoologică din Reșița. Copiii au fost cei mai încântaţi de noile achiziţii, iar în cadrul vizitei pe care au făcut-o în Parcul „Nicolae Romanescu“ au avut posibilitatea să hrănească maimuțele capucin şi să facă un tur al țarcurilor animalelor. Cel mai răsfăţat a fost însă Leon, puiul de leu al cărui nume a fost ales chiar de către cei mici.

Grădina Zoologică din Craiova are, începând din această săptămână, noi exemplare de animale. Joi, 23 august, aici au fost aduşi o pereche de ursuleți coati, care au aproximativ un an, doi cerbi lopătari, care au zece luni, o căprioară de aproximativ trei ani și un păun, de patru ani. Cu ocazia acestui eveniment, vineri, timp de două ore, Grădina Zoologică a deschis larg porţile pentru copiii care au dorit să vadă mai de aproape animalele expuse. Încă de la primele ore ale dimineţii, cei mici au ajuns în Parcul „Nicolae Romanescu“ şi s-au strâns în faţa grădinii, aşteptând nerăbdători ca administratorii acesteia să îi conducă la prietenii necuvântători. Primul popas a fost în cuşca lui Leon, un pui de leu în vârstă de numai 11 luni, dar a cărui greutate atinge deja 80 de kilograme. „L-am văzut de multe ori pe Leon, dar nu l-am atins niciodată. E atât de moale şi pufos! E frumos şi nu mi-e teamă de el“, a spus Eva, o fetiţă de numai şase ani, care nu s-a sfiit să mângâie puiul de leu.
În urma ei, o altă fetiţă era impresionată de frumuseţea lui Leon. „N-am mai atins niciodată un leu. E mult mai mare în realitate. E adorabil!“, a spus aceasta.
Şi pentru că Leon avea nevoie şi de puţină linişte, grupul vesel format din zeci de copii s-a mutat lângă cuşca maimuţelor, un alt punct de atracţie pentru cei mici. Aici, copiii, însoţiţi de administratorii Grădinii Zoologice, au putut hrăni maimuţele şi au aflat mai multe informaţii despre ele. „Se numesc maimuţe capucin datorită culorii lor, care seamănă cu cafeaua cappuccino. Provin din Asia, din zona Thailandei, unde sunt foarte răspândite. Sunt nişte maimuţe care se adaptează foarte bine pe lângă oameni şi chiar sunt folosite ca animale de companie nu numai în zona de unde provin, ci şi în Europa. Sunt de talie mică şi sunt foarte curioase. Dacă observă vreun obiect care le atrage atenţia, fac tot posibilul să îl obţină“, a spus Laurenţiu Păun, șef Birou Administrativ Grădina Zoologică Craiova.

„Totul a fost frumos în turul pe care l-am făcut“

Unii dintre copii au fost atât de impresionaţi de maimuţe încât au decis să îşi roage părinţii să le cumpere un astfel de animal: „Mi-au plăcut foarte mult maimuţele şi aş vrea şi eu una acasă la mine“, a spus una dintre fetiţe. După ce cu greu s-au despărţit de maimuţe, cei mici au făcut cunoştinţă şi cu noile exemplare achiziţionate recent de către Grădina Zoologică din Craiova. Este vorba de doi cerbi lopătari, doi urşi coati, o căprioară şi un păun aduși de la Grădina Zoologică din Reșița. „Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut în Grădina Zoologică şi îmi doream să pot atinge animalele. Cel mai mult mi-a plăcut leul“, a spus Alex, un băieţel de numai cinci ani. Sonia, surioara lui în vârstă de opt ani, a spus însă că nu se poate hotărî ce a fost mai frumos: „Nu pot să spun că mi-a plăcut ceva anume. Totul a fost frumos în turul pe care l-am făcut“.
În schimbul animalelor primite, Grădina Zoologică din Craiova a dat în custodie, la Grădina Zoologică din Reșița, pentru reproducere, femela jaguar pentru a obține exemplare pentru ambele grădini zoo. „Noi avem foarte multe animale bătrâne, cu durata în captivitate depăşită, şi încercăm să împrospătăm speciile. Printr-un schimb cu Grădina Zoologică de la Reşiţa am trimis femela jaguar acolo pentru a încerca o reproducere cu masculul lor şi a primi puii la schimb şi am adus o familie de ursuleţi coati, o familie de cerbi lopătari, o căprioară şi un păun. Sunt încă puiuţi, sunt o bucurie pentru copiii din Craiova, şi sperăm să continuăm această tradiţie”, a precizat Aurelia Filip, director general al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova.

Animale de la o fermă părăsită din Robăneşti, aduse la Zoo Craiova

Pe lângă exemplarele aduse de la Reșița, Grădina Zoologică din Craiova îşi va mări numărul de membri şi cu animale care provin de la o fermă părăsită din Robăneşti. „Am fost sunaţi de Primăria Robăneşti, unde a fost abandonată o fermă de animale. Se plimbau liberi prin lanurile de porumb o lamă, un bivol cu puiul după el şi un cal. Am reuşit să aducem lama, aveam nevoie de acest exemplar, iar angajaţii grădinii sunt acum pe teren să prindă şi bivolul, şi puiuţul, astfel încât avem foarte multe exemplare noi în Grădina Zoologică“, a adăugat Aurelia Filip. De altfel, reprezentanții Grădinii Zoologice din Craiova poartă permanent discuții cu administratorii grădinilor zoologice din țară pentru eventuale schimburi de animale. „O dată pe an, Federaţia Grădinilor Zoologice se întâlneşte la Craiova pentru că au găsit un mediu foarte plăcut aici şi primim vizita tuturor reprezentanţilor grădinilor din ţară, dar şi din străinătate. Anul acesta, va avea loc din nou această întâlnire, în care se propun schimburile de animale şi astfel vrem să împrospătăm gama de exemplare”, a precizat directorul general al RAADPFL Craiova. În prezent, la Grădina Zoologică din Craiova sunt 240 de exemplare de păsări și animale, ce reprezintă 32 de specii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS