22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe a fost și ce va fi parcul de la Hanul Doctorului

Ce a fost și ce va fi parcul de la Hanul Doctorului

 

Câți dintre craioveni își mai aduc aminte de zona de agrement de la Hanul Doctorului, așa cum era în perioada anilor ’60-’70, când a fost amenajată ca un mic parc ce imita marea grădină publică a orașului – Parcul „Nicolae Romanescu“? Ani întregi, aceasta a fost lăsată în paragină, fiind frecventată doar de pescarii atrași de luciul de apă din zonă și folosită de autorități, în ultima perioadă, ca zonă de picnic. În prezent, autoritățile și-au propus să reamenajeze zona de agrement de la Hanul Doctorului și să o redea publicului. Lucrările au început în primăvară, în luna aprilie, și la acest moment este un șantier. 70% din proiect este finalizat, iar până în toamnă, craiovenii vor beneficia de încă un parc. Proiectul a fost demarat de administrația locală craioveană, iar lucrările se fac cu angajați ai regiilor și serviciilor subordonate. Joi, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, aflat pe șantierul de la Hanul Doctorului, dădea asigurări că lucrările la respectiva zonă de agrement vor fi finalizate până în toamnă. „Continuăm și în acest an procesul de revitalizare a parcurilor din Craiova. Am început încă din primăvară în parcul de la Hanul Doctorului, o zonă de agrement care se întinde pe o suprafață de pest 4 ha. Este un parc conceput în anii ’60 și inaugurat în 1972, când era o frumoasă zonă de agrement, dar de atunci nu s-a mai făcut nimic în acest parc. Acum am început cu lucrări de dragaj ale apei, a fost decolamatat lacul, a fost înlăturată vegetația, fiind curățat în totalitate. Malurile au fost reabilitate, s-au plantat mai multe sălcii. S-a făcu iluminatul perimetral. Am recuperat stâlpii de pe strada A.I. Cuza și i-am adus aici. O mare parte a bordurilor din piatră naturală sunt recuperate din oraș, acolo unde s-au reabilitat străzi. S-au captat izvoarele care se găsesc pe latura dinspre ștrand, iar în acest moment se lucrează la amenajarea aleilor. Lucrările se vor încheia în toamnă, într-o lună vor fi finalizate aleile. Am fost ținuți în loc de ploile căzute luna anterioară și care au transformat zona într-o mlaștină“, a spus primarul Craiovei.

Lucrări efectuate cu materiale recuperate

Cât despre costuri, reprezentanții primăriei nu au un decont sigur al investiției realizate. Mare parte din lucrări s-au efectuat cu angajați ai RAADPFL, iar iluminatul și asfaltarea sunt asigurate de firmele care se ocupă de iluminatul stradal al orașului și respectiv întreținerea străzilor. „Costurile nu sunt evaluate ca o investiție pentru că au fost realizate din surse proprii, cu angajați ai RAAADPFL. Partea de iluminat a fost efectuată de către firma care întreține iluminatul stradal în Craiova, iar aleile sunt efectuate, asfaltate pe contractul-cadru care se ocupă de reparațiile făcute pe străzile orașului. Nu am intrat într-o investiție separată pe alt proiect. A existat o procedură pentru curățarea lacului, care a fost derulată prin Direcția de servicii publice a primăriei și a fost o licitație pe SEAP“, a mai spus Mihail Genoiu.

Un parc pentru toți

Ce vor găsi craiovenii în această zonă de agrement, revitalizată de autorități? Un parc pentru toate vârstele, tiroliană pentru cei mici, loc de promenadă și relaxare, iar în partea de la intrare un restaurant cu specific pescăresc pentru că aici, pe lacul din interiorul parcului, este liber la pescuit. Pescarii vor plăti totuși o taxă dacă vor să-și așeze undițele pe malul apei, nu neapărat ca să aducă un profit Regiei ce va administra viitorul parc, cât pentru un control al celor care vin la pescuit. În acest scop, lacul va fi populat cu mai multe specii de pește – fitofag, caras, roșioară, care se pot adapta în apele de aici. Într-o altă parte a lacului se vor aduce rațe sălbatice și pui de lebădă. Se vor reface căile de comunicare în așa fel încât să fie o salbă de cascade, ceva asemănător cu Parcul „Romanescu“, cu podețe care să dea posibilitatea de a se circula dintr-o parte în alta.
Amenajarea peisagistică a parcului păstrează în linii mari aspectul proiectului inițial. „În 1972, a fost făcut un proiect de peisagistică, cu grupuri de arbori. Unii dintre aceștia, cum sunt chiparoșii de baltă, încă se regăsesc și acum, dar noi îi vom înmulți. Vom planta și specii de rășinoase, oricum nu ne vom abate de la proiectul din 1972“, a spus Delia Ciucă, directorul Direcției Servicii Publice. Totodată, în parc vor fi plantați 100 de arbori, ca simbol al celor 100 de ani de la Marea Unire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS