21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn luptă cu cea mai alergenă plantă

În luptă cu cea mai alergenă plantă

O buruiană aparent inofensivă este un adevărat pericol pentru sănătate. Ambrozia, căci despre ea este vorba, sau iarba de paragină, cum este cunoscută în denumirea populară, este o plantă care se găsește la tot pasul. Cel mai grav este faptul că aceasta produce alergii dintre cele mai neplăcute. Alergia la ambrozie este o problemă care afectează tot mai multe persoane, în ultima perioadă, iar autoritățile în măsură să rezolve situația acționează și nu prea. „Având în vedere preverile Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei, în Craiova nu se face nimic, nici de către autorități, nici de către persoanele fizice, proprietare de terenuri, pentru a combate această plantă. Cred că multe persoane nici nu știu despre ea sau despre efectele ei. Trebuie atrasă atenția autorităților și a oamenilor. Plus că legea prevede sancțiuni, dar nici nu știm unde să ne adresăm“, spune Nicoleta Mardale, o craioveancă.

Într-adevăr, sfârșitul verii este pentru cei alergici la polenul de ambrozie cea mai grea perioadă a anului, alergiile manifestate fiind uneori foarte severe. Alergia la ambrozie depășește ca intensitate alergiile care apar primăvara, atunci când aerul abundă de granule de polen.

Manifestările pot fi diferite de la o persoană la alta, însă majoritatea celor afectați acuză strănut frecvent, mâncărime de nas și ochi, secreții nazale abundente, ochi roșii (hiperemie conjunctivală). În plus, multe dintre aceste persoane sunt predispuse la apariția manifestărilor de astm, adică dificultăți în respirație, tuse, respirație șuierătoare.

Dată fiind gravitatea formelor de alergie produse de ambrozie, în 2018 a fost adoptată Legea privind combaterea acestei buruieni, potrivit căreia cei care nu iau măsurile necesare pentru a evita instalarea și răspândirea acestei plante vor fi amendați cu sume de până la 20.000 de lei.„Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetației invazive și eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.

În scopul distrugerii ambroziei și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia. Nerespectarea prevederilor (…) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 750 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice“, art. 3, alin 2/Legea nr. 62/2018.

Verificarea și identificarea terenurilor pe care se găseşte ambrozie, de pe raza teritorială a unităților administrativ teritoriale, se efectuează de către autoritățile publice locale, prin agenții agricoli angajați sau persoanele desemnate din cadrul acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS